IZBOR ŠEFA VSOA-E

Hajdaš Dončić: Jedino rješenje je da Plenković prihvati Milanovićev poziv

05.07.2023 u 08:30

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Nikola Mažar iz HDZ-a, Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a, Nikola Grmoja iz Mosta i Dario Hrebak iz HSLS-a gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog' te govorili o tome tko je odgovoran za neizbor ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA)

Siniša Hajdaš Dončić je rekao kako Sabor može jedino pozvati predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića da usuglase stavove i da pokušaju izabrati ravnatelja VSOA-e.

'Jedino rješenje je da Plenković prihvati Milanovićev poziv i da zajedno obave konzultacije. Trebaju dogovoriti osobu. Ovdje je potez na premijeru Plenkoviću koji u političkom ringu mora primiti određene udarce. Nevezano je li Milanović u svojem izričaju upotrebljava onomatopeju, alegoriju i basne, neke stvari odraditi u interesu države. Pozivam premijera da prihvati poziv i da sukladno zakonu i Ustavu, jer obojica potpisuju imenovanja ravnatelja VSOA-e i SOA-e sukladno zakonu, pokušaju izbjeći nešto što je sastavnica zakona', rekao je za HRT.

Nikola Mažar je naglasio da HDZ inzistira na poštivanju zakona i Ustava.

'U ovom slučaju zakon i Ustav su vrlo jasni. Imate Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu koji u članku 66. propisuje da imenovanja i razrješenja supotpisuju predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatske te donose rješenje. Ali da se imenuju ravnatelji sigurnosnih službi na prijedlog ministra obrane. Ustav u članku 94. govori da predsjednik Republike Hrvatske mora voditi o stabilnosti i funkcioniranju sustava i države. Imate i članak 103. koji propisuje njegovu odgovornost za sigurnosne službe. U ovom slučaju su stvari ispoštovane u milimetar. Ministar obrane sukladno članku 66. predlaže kandidata predsjedniku Republike Hrvatske i predsjedniku Vlade RH. On to čini u roku i čini na zakonski propisan način. Imate predsjednika koji se oglušuje, koji ne poštuje ni zakon ni Ustav i ne odgovara predlagatelju je li je suglasan s ti prijedlogom, hoće či ga potpisati ili neće. Rok je pet dana', rekao je.

Mažar je upitao Hajdaša Dončića poštuje li predsjednik Odbor za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora na što je Hajdaš Dončić odgovorio da je takav zaključak nastao od članova HDZ-a koji su ga progurali.

'Ja sam legalist. Nemam većinu u odboru jer predsjednik odbora je predstavnik najveće oporbene stranke u Hrvatskoj. To je bio prijedlog HDZ-a, naravno da se svi prijedlozi koji dođu potpisuju. Ja se s tim prijedlogom ne slažem, ali sam ga potpisao. Ako želite da država funkcionira, morate imati razgovor predsjednika i premijera. Ovo je samo jedan mali igrokaz', rekao je.

Nikola Grmoja je naglasio kako bez dogovora predsjednika države i predsjednika Vlade ne možemo doći do imenovanja.

'Nisam sretan što je Milanović isključivo fokusiran na ministra Banožića i na imenovanja.Ovo je bitno pitanje, ali imamo i većih problema od ovog. Poput afere u HEP-u gdje se plin kupovao po ekstremno visokim cijenama koje je odredila Vlada, a onda prodavao za 40 puta manju cijenu. Tu je oštećen HEP. Predsjednika su jučer pitali o tome, a on je šutio. Njemu je očito ovo bojno polje s Vladom', rekao je.

  • +2
Press konferencija Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Dario Hrebak je rekao kako je procedura u ovom slučaju jasna.

'Jasno je da supotpis jako puno toga otkriva. Da bi nešto prošlo, morate imati supotpis, da bi imali supotpis, morate imati dogovor. Dvije osobe moraju razgovarati. Ako ne dođe do razgovora, ne vidim kako možemo doći do rješenja. Kompromis u politici mora biti stalno prisutan. Od nas građani očekuju rješenja i da radimo svoj posao te da odabir ravnatelja ne bude predmet nikakvih sporova. Ovdje treba stati sa svim prepucavanjima. U prvom planu treba nam biti država'.