KRAJ 'ŠALABAHTER DEMOKRACIJE'

Hajdaš Dončić ima ideju koja će dobrano prodrmati SDP

24.09.2016 u 02:31

Bionic
Reading

Prihvati li se prijedlog krapinsko-zagorskog SDP-a, ta će stranka članove za svoje glavno tijelo, Glavni odbor ubuduće birati na drugačiji način. Time bi se, smatraju mnogi, dokinula već ustaljena 'šalabahter demokracija'

Predsjedništvo krapinsko-zagorskog SDP-a, kojem je na čelu Siniša Hajdaš Dončić, jučer je na svojoj sjednici predložilo izmjene u dosadašnjem načinu izbora članova Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.

Naime, krapinsko-zagorski SDP predlaže da članove Glavnog odbora članovi Konvencije biraju iz 21 županijske jedinice prema mjestu prebivališta kandidata.

'Ovakvim izmjenama osigurat će se mehanizmi pravednijeg izbora članova Glavnog odbora s obzirom na to da će se birati isključivo od članova Konvencije koji dolaze iz iste županijske organizacije kao  kandidati', poručio je Hajdaš Dončić.

Prema aktualnom SDP-ovu Statutu, Glavni odbor broji 103 člana, a oni se biraju na Konvenciji, i to tako da u Glavnom odboru svaka županijska organizacija SDP-a bude razmjerno zastupljena s onoliko članova koliko joj pripada temeljem rezultata na parlamentarnim izborima, s tim da svaka županijska organizacija mora biti zastupljena s najmanje dva člana.

Novi način izbora koji predlaže Hajdaš, kažu nam SDP-ovci s kojima smo razgovarali, nije loš. Naime, već neko vrijeme postoje zamjerke na to da člana GO-a iz neke županije zapravo biraju neke druge županije. Drugim riječima, može se dogoditi da netko tko je cijenjen u svojoj županijskoj organizaciji uopće ne bude izabran jer ne kotira dobro među delegatima na konvenciji koji dolaze iz drugih županija.

I dok jedan od naših sugovornika smatra da će Hajdašev prijedlog, ako bude prihvaćen, dokinuti sad već tradicionalnu šalabahter demokraciju, odnosno izbor pomoću unaprijed pripremljenih šalabahtera, ima onih koji smatraju da bi se šalabahter demokracija mogla samo preliti na županijsku razinu.

Jedan od onih koji ovaj prijedlog ne vide kao dokidanje šalabahter demokracije je i Željko Jovanović. 'Prijedlog kolege Hajdaša ne rješava šalabahter demokraciju. Jedini način kojim se to može riješiti i koji ja predlažem je da se istovremeno s predsjednikom stranke (na svim nivoima) biraju i članovi predsjedništva i Glavnog odbora po principu jedan član-jedan glas. To je pravi iskorak u unutarstranačkoj demokraciji i jedini lijek protiv šalabahter demokracije', kazao je za tportal Željko Jovanović.

Naši nam sugovornici kažu da se o izmjenama načina izbora unutar stranke priča već neko vrijeme, no do sada službeno nije pokrenuta nikakva inicijativa.

Iako ovu inicijativu mnogi hvale, dio njih skeptičan je prema tome da će se ta nova pravila moći uvesti do izborne konvencije. Naime, za uvođenje novih pravila morao bi se mijenjati Statut, a za izmjene glavnog dokumenta stranke prvo se treba oformiti tijelo koje će pripremiti izmjene, treba se sastati Glavni odbor koji će usvojiti prijedlog, a onda to ide na Konvenciju koja donosi izmjene Statuta. Kako će izborna Konvencija najvjerojatnije biti održana krajem studenog, teško je povjerovati da će SDP-ovci uz unutarstranačku kampanju stići i mijenjati pravila za izbore.