drugačija regulacija

Hajdaš Dončić: Demokracija košta, ali treba redefinirati saborske povlastice

17.02.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je u četvrtak da je potrebno drugačije regulirati sve financijske povlastice na koje saborski zastupnici imaju zakonsko pravo, ali i upozorio da liberalna demokracija košta

"Apsolutno da", odgovorio je Hajdaš Dončić na novinarsko pitanje treba li drugačije regulirati, smanjiti ili čak ukinuti sve financijske povlastice na koje saborski zastupnici, uz iznimno visoke plaće, imaju pravo, a uključuju službene stanove, subvencioniranje najamnina unajmljenih stanova, režija, mjesečne paušale, naknade za odvojeni život.

Podsjetio je da se za vrijeme SDP-ove vlasti plaća saborskim zastupnicima smanjivala dva puta, no, da prava koja zastupnici koriste 'kakva su takva su, ali su po zakonu'.

"Ovo je sve naslijeđeno i vjerojatno 96, 97 posto zastupnika, koji ne žive u Zagrebu, odnosno žive 50 kilometara od Zagreba, čak i po defaultu koristi ta prava. Da je to dobro, nije. Da to treba izmijeniti, treba", poručio je, naglasivši da će SDP predložiti da se sve to regulira kroz osobni dohodak saborskog zastupnika pa da si on onda kroz to refundira troškove.

To znači, pojasnio je, da može ostati dio zastupničkih paušala, koji se koristi za rad na terenu, ali ova druga prava treba regulirati kroz čistu plaću saborskih zastupnika. Pa, dodaje, ako on želi - neka si unajmi stan od 400 ili 30 kvadrata, to treba pustiti njima. Ali to nije od jučer, to je tako vjerojatno otkako je Sabor konstituiran, a država treba regulirati sve te troškove kroz jednu nadnicu ili plaću, kazao je.

Istaknuo je da nije isto ako je zastupnik iz Zagreba ili okolice, ili ako ima rad na terenu s obzirom da je Hrvatska podijeljena u izborne jedinice. "Ti neki troškovi se moraju refundirati. Živimo u demokraciji, a demokracija nije jeftina, to nešto košta. Ali trenutno ja još nisam vidio bolji sustav od ovog liberalne demokracije. I taj sustav košta", ustvrdio je.

Ne mogu biti iste plaće zastupnicima koji su iz Zagreba i okolice i onima koji putuju 300-400 kilometara, naglašava, uvjeren kako bi se tako puno toga promijenilo.

"Time biste vi iz svog dohotka sami odlučivali na koji bi ga način trošili i sve bi se ove priče o privilegijama, koje su smiješne, jednostavno otklonile. Inače će se stalno u budućnosti otvarati, a inače se uvijek otvara u vrijeme recesije. Treba, dakako, to propitkivati, ali kad su svi sretni - onda o tome nitko ne priča i zato to treba regulirati jednom za svagda", mišljenja je Hajdaš Dončić.

Nije htio iznositi svoj stav o šefu stranke Peđi Grbinu, koji je naknadu za odvojeni život primao sve donedavno, iako živi sa suprugom i djetetom, samo je dodao da 'život nije crno-bijeli nego sivi i nije isti slučaj Grbina i Frke Petešića'.

Njegova stranačka kolegica Sanja Radolović, koja dolazi iz Pule, zbog čega koristi službeni stan u Zagrebu te naknadu za odvojeni život, objasnila je da zastupnici ne moraju podnositi zahtjev za primanje te naknade nego da ona ide automatski onima koji žive 50 kilometara od Zagreba. Međutim, mišljenja je da bi zastupnici državne stanove, čije su cijene ispod tržišne cijene, trebali plaćati sami s obzirom na plaće koje imaju.

"Imamo pravo i na refundaciju do 500 kuna mjesečno režijskih troškova, što, također, smatram da nije potrebno jer to zaista nije veliki trošak koji si mi kao zastupnici ne možemo priuštiti. S obzirom na sve ovo što je izašlo oko Frke Petešića, mislim da su u nepravedan položaj stavljeni neki zastupnici, koji zaista ne žive u nikakvim elitnim stanovima. Moj stan nema ni spavaću sobu nego fotelju na razvlačenje", kazala je, dodavši da je zapravo poreznim obveznicima uštedjela novac jer nije uzela 2500 kuna za unajmljeni stan.

Taj stančić mi je dovoljan jer moje malodobno dijete živi i ide u školu u Istarskoj županiji i nije bilo potrebe za ničim većim. Dobivam naknadu za odvojeni život, to nisam tražila, i osobno ne bih imala ništa protiv da se ukine, poručila je Radolović.