KARAMARKO O AFERAMA

HAC i HEP nisu 'otvoreni' jer je Sanader otišao

19.12.2009 u 17:42

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko našao se u središtu pozornosti nakon niza istraga u državnim tvrtkama. U razgovoru za Magazin Jutarnjeg lista objašnjava što policija radi i kako surađuje s premijerkom Kosor

Istražujete li slučaj Hypo banke?

- Mi još ništa nismo dobili od austrijske policije. Isto tako ništa nije stiglo ni u Državno odvjetništvo. Ako nešto dođe, ako dobijemo materijale iz Austrije, sigurno ćemo reagirati. U ovome specifičnom slučaju ne želim se baviti hipotezama.

Je li Hypo banka, u proteklih godinu ili dvije, bila pod bilo kakvom policijskom obradom koja se odnosila na kaznena djela pranja novca ili korupcije?

- Nije. Policija mora imati održive pretpostavke i informacije da su počinjena neka kaznena djela. Mi se ne bavimo filozofskim ili, još bolje, pseudofilozofskim radom nego vrlo konkretnim stvarima. Ne teorijama. U ovom trenutku ne mogu ništa više reći.

Posebno je zanimljivo da javnost percipira policijska djelovanja u aferama HAC, HEP ili Ina kao izravnu posljedicu odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera. Drugim riječima, on je, na izvjestan način, štitio inkriminirane i zaustavljao policijske istrage. Što biste rekli na to?

- Sigurno da pokretanje istraga ovog opsega kakav je trenutno u Hrvatskoj pokreće reakcije i razne komentare u javnosti, pa se među komentarima mogu naći i ovakvi da su one uvjetovane odlaskom bivšeg premijera dr. Ive Sanadera. Odmah želim istaknuti: one nisu uvjetovane odlaskom bivšeg premijera, ali one očito vremenski koincidiraju u svom najizvršnijem smislu u određenom stupnju radnji. MUP ne radi prema načelu spontanog, slučajnog ‘okidača’.

Dopustite da naglasim: kad sam prošle godine u listopadu prihvatio dužnost ministra, nakon ubojstva Ivane Hodak, to je bio težak trenutak za preuzimanje ovog resora. Vladala je atmosfera društvene nesigurnosti. MUP je tada, rekao bih, bio demoraliziran. Profesionalne odlike policajaca, kako ih vidimo moj tim i ja, bile su gotovo razorene. Stalno ponavljam da se MUP ne smije ‘tresti’ svake četiri izborne godine samo zato da novoizabrana politička vrhuška postavi ‘svoje’, a smijeni ‘njihove’ ljude. To je, ukratko, nedopustivo.

Zato smo i pokrenuli depolitizaciju i reprofesionalizaciju MUP-a. U proteklih godinu dana pripremali smo instrumente, primjerice Zakon o policiji i Zakon o kaznenom postupku, koji će nam omogućiti uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Stvorili smo, dakle, za godinu dana zakonski i funkcionalni okvir koji nam pomaže u brzom otkrivanju i procesuiranju slučajeva organiziranog kriminala i korupcije. Donedavno nismo ni znali koliko su snažni organizirani kriminal i korupcija u hrvatskom društvu.

I onda je otišao Sanader i stigla premijerka Kosor...

- Da. Premijerka se nedvosmisleno očitovala da je borba protiv korupcije ne tek neka buduća projekcija nego imperativ. Stvorili smo snažan sinergijski zamah u kojem se predsjednica Vlade odlučila na obračun s tim destruktivnim fenomenom. Upravo zbog toga pripremali smo cijeli sustav godinu dana i sada se vidi učinak.

Čitav razgovor s ministrom Karamarkom pročitajte ovdje.