TENZIJE U JASENOVCU

[FOTO/VIDEO] Milanović tvrdi da je Plenković pod prijetnjom deložacije izbacio Habulina iz njegove kolone, Habulin uzvraća: 'Nitko me nije ucijenio!'

22.04.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Državni vrh i udruge stradalnika danas obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovca odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama. U Jasenovcu se ponovno razbuktao konflikt između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, a kolateralna žrtva ovoga puta bio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin

Izaslanstvo manjina u kojoj su saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u RH Ognjen Kraus, saborski zastupnik i predstavnik Savez Roma u RH ‘Kali Sara’ Veljko Kajtazi, i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, položili su vijence u 12 sati.

“Nitko me nije ucijenio. Tko, što misli i način na koji to izgovori neću komentirati, no ono što želim reći je da je u tijeku jedan proces, a to je razgovor s Vladom, premijerom. Mene prije svega zanima status antifašističkih boraca, a tu i je i status prostora u kojem je Savez od 1953. godine.”, rekao je Habulin komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića da Habulin nije u njegovoj delegaciji jer ga je premijer ucijenio, prenosi N1.

Podsjetimo, Milanović je ranije rekao kako je u njegovu izaslanstvu trebao biti predsjednik antifašista Franjo Habulin, a koji je, kaže, na čelu siromašne udruge ovisne o Plenkovićevoj milostinji.

Zoran Milanović o Franji Habulinu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Predstavnici manjina polažu vijenac u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Oni moraju paziti što rade jer su ovisni. Nikada nisam uvjetovao ponašanje udrugama branitelja jer su ovisne o proračunu. Ovdje su ljudi ucijenjeni. Petnaest do 10 me nazove, tj. nije me nazvao jer mu je bilo neugodno, i kaže da on mora imati most prema Vladi', rekao je Milanović.

Kazao je da su Habulinu sjeli na kuću. 'To je ucjena. Je l' ovo civilizirano ponašanje? Nije mi palo na pamet da tako ucjenjujem ljude', kazao je.

Predsjednik Milanović u Jasenovcu u verbalnom sukobu sa Sašom Kosanovićem Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL
  • +8
Milorad Pupovac i izaslanstvo manjina odali počast stradalima u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL