LUDILO IZA REŠETAKA

Haag pušta Šešelja, a on ne želi iz zatvora

26.06.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Haški sud je Srbiji poslao zahtjev za davanjem garancije o organizaciji kućnog pritvora za Šešelja i njegovog povratka u zatvor. Srbija mora osigurati i da Šešelj ne kontaktira sa žrtvama i ne utječe na svjedoke, a odgovor na zahtjev Haagu mora stići u roku od sedam dana

'Slučaj Vojislava Šešelja je presedan po više osnova, a s tim presedanima se i dalje nastavlja. Po prvi put Sudsko vijeće pokreće ovakav postupak i stvara uvjete pod kojima jedan zatvorenik može biti pušten, dok taj isti zatvorenik ne želi da ga se pusti', objasnio je gostujući na B92 Rasim Ljajić, predsjednik Savjeta za suradnju s Haagom.

Ljalić navodi kako je Srbija do sada 'imala više slučajeva puštanja na privremenu slobodu i do sada nikada nije bilo nikakvih problema. Uvijek je vlada davala tipske garancije, s tim da su uvijek do sada te garancije tražili optuženi, odnosno njihovi branitelji i oni su se slagali s onim uvjetima koje je pred njih stavljao Sud'.

Sada imamo potpuno drugačiju situaciju, odnosno Haag želi pustiti na privremenu slobodu lidera radikala, a on to ne želi. Zbog toga, kako kaže, Haag treba priznati da nisu znali što da rade sa Šešeljem te da nisu imali način kako da s njim izađu na kraj pa sada nama prebacuju problem.

Na pitanje hoće li država morati uhapsiti Šešelja, ako on, na primjer, prekrši neki od zadatih uvjeta, Ljajić kaže da u uvjetima za Šešelja piše da on doslovno treba sjediti u kućnom pritvoru, ne smije ni s kim razgovarati, davati intervjue...