OGULIN - ZAGREB

H1N1: Zaražena trudnica bori se za život

respirator disanje bolnica pacijent

respirator disanje bolnica pacijent

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Zbog infekcije pandemijskim virusom gripe A H1N1, dvadesettrogodišnjakinja S. K. u 24. tjednu trudnoće jučer je iz Opće bolnice Ogulin hitno prevezena u Kliničku bolnicu Fran Mihaljević u Zagrebu. Ravnatelj bolnice prof. dr. Ante Beus potvrdio nam je da je mlada žena u iznimno kritičnom stanju i da se liječnici bore za njezin život

Dvadesettrogodišnja trudnica oboljela je od gripe prije deset dana, a u ogulinskoj bolnici bila je na respiratoru od 20. prosinca, piše Večernji list.

Nažalost, nije se oporavila. Prema svemu sudeći, virus je ušao duboko u pluća, bolest se zakomplicirala i pluća ne mogu više uopće primati kisik. Zbog toga su je dr. Marko Kutleša i njegovi suradnici u Zaraznoj bolnici hitno spojili na izvantjelesnu oksigenaciju, na ECMO aparat koji izvan tijela oksigenira krv i vraća ga u organizam.

'Nerođeno je dijete zasad stabilno. Trudnoću S. K. od početka bolesti nadzire ginekolog, a i dalje će dijete svakodnevno biti pod kontrolom ginekologa koji će u Zaraznu dolaziti iz Petrove bolnice', rekao je prof. Beus.

Dodao je i to da su i dosad u bolnici bile hospitalizirane trudnice, najčešće zbog visoke temperature kao posljedice svinjske gripe, ali nijedna dosad nije bila u tako teškom, kritičnom stanju.

Prof. Beus još jednom upozorava da su trudnice kritična skupina kod koje virus nove gripe može izazvati teške posljedice te da ozbiljno moraju razmisliti o cijepljenju.

'Znam da ima liječnika koji su olako shvatili ovu epidemiju, pa se na taj način odnose i prema cijepljenju kao preventivnoj mjeri. Ali, naglašavam da bi se i prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije trudnice u drugom i trećem tromjesečju morale cijepiti, jednako kao i mala djeca u dobi od šest mjeseci do dvije godine. Bojim se da će se mnogi poželjeti cijepiti kada bude prekasno', kaže ravnatelj Zarazne bolnice.

U toj je bolnici već tri tjedna u kritičnom stanju, na respiratoru, 33-godišnji mladić kojemu je zapravo jedini zdravstveni rizik to što je nešto krupniji.

Prema posljednjim službenim podacima, dosad je u Hrvatskoj svinjska gripa bila fatalna za dvadeset i dvoje ljudi u kojih je dokazana infekcija virusom A H1N1. Međutim, prof. Beus smatra da je smrtnost veća jer ima pacijenata koji imaju sve simptome gripe, koji i umru od akutnog respiratornog distresa, kada pluća potpuno otkažu i ne mogu se vratiti u funkciju, ali virus nije dokazan, pa stoga i ne uđu u službenu statistiku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi