SVE BI SEKE LJUBILE MORNARE

Gužva za stipendije među budućim pomorcima

  • Autor: K. M.
  • Zadnja izmjena 31.10.2011 15:22
  • Objavljeno 31.10.2011 u 14:20
kormilo

kormilo

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Budući pomorci ove su godine izrazili najveći interes za stipendije – do isteka natječajnog roka pristigla su čak 434 zahtjeva, i to s daleko boljim prosjekom nego prethodnih godina, od toga 316 za učeničke i 118 za studentske stipendije

To je privremena rang lista kandidata koju je utvrdilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a konačna će se utvrditi osam dana nakon postavljanja privremene na oglasnoj ploči pomorskih škola i fakulteta, u kojem roku se može podnijeti pisani prigovor, no već sada je poznato da će izvisiti čak 166 učenika i 68 studenata

Naime, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priopćeno je da iznos pojedinačne stipendije iznosi mjesečno 800 kuna za 150 učenika pomorskih škola i 1.200 za 50 redovitih studenata pomorskih fakulteta, koliko će ih biti odabrano u školskoj, odnosno akademskoj godini 2011/2012.

Od 2006. do 2011. godine ovo je Ministarstvo, Projektom stipendiranja redovitih studenata preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera i učenika nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera, dodijelilo stipendije za 660 učenika i 213 studenata, kojima je ukupno isplaćeno oko 17,3 milijuna kuna.

Projektom se hrvatskim pomorcima omogućava zapošljavanje na domaćim brodovima, a brodarima se pomaže u osiguranju kvalitetnog kadra. Naime, izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, kao uvjet za dobivanje poreznih olakšica brodarima, propisan je ukrcaj određenog broja pripravnika, a razmatra se i mogućnost da stipendisti mogu manji dio pripravničkog staža provesti na poslovima sigurnosti plovidbe u lučkim kapetanijama i na javnim plovilima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi