DETALJI ALBANSKE PLJAČKE STOLJEĆA

Guverner ukrao 7 mil. dolara iz trezora središnje banke

09.09.2014 u 11:44

Bionic
Reading

Guverner Središnje banke Albanije Ardian Fullani od subote se nalazi u pritvoru pod optužbom da je iz trezora banke ukrao više od sedam milijardi leka (oko sedam milijuna dolara). U pljački mu je pomagalo 19 osoba te su uhićene i nalaze se u pritvoru, a albanski mediji svakodnevno izlaze s nevjerojatnim detaljima guvernerova rasipnog trošenja novca stečenog pljačkom

Kako piše list Tema, a prenosi makedonski Dnevnik, Fullani je posjedovao stan od 230 kvadratnih metara u Tirani, vile u mjestu Farke i na plaži Golem na Jadranskom moru te vilu u selu najbogatijeg Albanca, Samija Manea, vrijednu milijun eura. Njegova kći Fiona vlasnica je poslovnog prostora od 400 kvadrata vrijednog 800 tisuća eura, a odnedavno i novog, 'popeglanog' trbuha, za koji je, skupa sa svojom majkom, sutkinjom Arjanom Fullani, platila 46 tisuća dolara.

Da ne ispadne kako je sav novac potrošio na estetske zahvate, guverner je uložio i u obrazovanje svojih potomaka. Kćerka Fiona i sin Erik upisani su na čak 21 koledž u Albaniji i više europskih zemalja, no niti jedan od njih nisu završili. Erik je provodio studentske dane, kako se i sam hvalio na društvenim mrežama, brišući znoj s čela novčanicama od 500 eura.

Fullanija su mediji godinama optuživali za zloupotrebe, a građani su prije mjesec dana organizirali i prosvjed pred zgradom središnje banke, no unatoč svemu izgurao je dva mandata na njezinom čelu, sve dok u petak navečer nije uhićen zbog zloupotrebe službenog položaja. Jedan od njegovih pomagača priznao je policiji da je krao novac iz trezora u kojemu su se čuvale novčanice povučene iz optjecaja zbog oštećenja, a potom je ukradeni novac zamjenjivao običnim papirom. Međutim policija sumnja u to da ukradeni novac uopće nije ušao u trezor te da je završio u inozemnim bankama.

Bivšem guverneru prijeti sedmogodišnja zatvorska kazna.