NAJPOPULARNIJI NJEMAČKI MINISTAR

Guttenberg u problemima zbog smrti na brodu Gorch Glock

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 26.01.2011 21:56
  • Objavljeno 26.01.2011 u 21:17
Karl-Theodor zu Guttenberg sa suprugom

Karl-Theodor zu Guttenberg sa suprugom

Izvor: Sipa Press / Autor: press

Najpopularniji njemački ministar, Karl-Theodor zu Guttenberg, zadužen za obranu, ovih dana se našao u središtu skandala zbog stanja u tamošnjoj vojsci. Naročit problem za Guttenberga predstavlja brod Gorch Fock, na kojem je pod sumnjivim okolnostima poginula jedna novakinja

Prije nekoliko mjeseci njemački su mediji počeli objavljivati prve tekstove i analize o tome kako će i kada Karl-Theodor zu Guttenberg postati kancelar. Ovaj bavarski plemić i najpopularniji ministar u vladi Angele Merkel svojim aristokratskim držanjem, ali i radnom sposobnošću predstavlja najveću političku nadu njemačkih konzervativaca za vrijeme nakon Merkel, koje doduše još uvijek ne dolazi. U svakom slučaju, Guttenberg je na sva pitanja o svojoj kancelarskoj budućnosti odmahivao rukom, tvrdeći da je on sada potpuno posvećem poslu ministra obrane.

Iz trenutne perspektive se ne čini da je ta taktika bila najsretnija, jer iako se Guttenberg već mjesecima samo bavi njemačkom obranom i reformom vojske, ovih dana su u javnost isplivale informacije da stanje među trupama nije tako divno i sretno kako to uvijek predstavlja vječno nasmiješeni i sređeni ministar. Njemačka vojska se nalazi u borbenoj misiji u Afganistanu, što je za mnoge bilo neočekivano, pa je Guttenbergu trebalo nekoliko mjeseci da uopće javnosti kaže da Nijemci tamo doista ratuju protiv talibana. Također, predstavljeni su i planovi ukidanja služenja vojnog roka, koji i dalje imaju kritičare u redovima Kršćanskih demokrata, dakle Guttenbergove stranke.

Ipak, ono što je Guttenberga dovelo u neprilike te otvorilo opoziciji liniju napada, jest afera s brodom Gorch Fock, na kojem je u studenome 2010. poginula jedna novakinja. O tome se krenulo pisati u javnosti, pa je Guttenberg brže-bolje smijenio kapetana broda Norberta Schatza, okrivivši ga za sve što se dogodilo, i to nekoliko sati nakon što je u javnosti objavio da će 'doći do raščišćavanja svih afera u Bundeswheru, a konzekvence će se temeljiti na činjenicama'.

I opozicija je odmah shvatila da se Guttenberg na snalazi najbolje u priči oko broda Gorch Fock, što se moglo primijetiti i po tri različita priopćenja koja je na tu temu javnosti poslalo ministarstvo obrane. Guttenberga su proglasili arogantnim i neupućenim, a u skidanju pozlate su si najviše truda dali predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, kojem bi Guttenberg mogao u budućnosti biti protukandidat za njemačkog kancelara, ali i supredsjednik frakcije Zelenih u Bundestagu Juergen Trittin. Povrh njih se oglasio i stari kancelar Helmut Schmidt, koji također nije imao lijepe riječi za aktualnog ministra obrane: 'Da me netko pita za savjet, rekao bih da je važno držati se propisa. Među njima je i onaj da se ljude bez saslušanja ne baca preko palube.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!