zaštićeni morski koridor

Guterres pozdravlja produljenje crnomorskog sporazuma o žitu: 'Uklanjamo i posljednje zapreke izvozu iz Rusije'

17.11.2022 u 11:40

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u četvrtak da pozdravlja dogovor svih strana o produljenju crnomorskog sporazuma o žitu kako bi se olakšao ukrajinski poljoprivredni izvoz iz njezinih južnih crnomorskih luka

Sporazumom, prvotno postignutim u srpnju, uspostavljen je zaštićeni morski tranzitni koridor kako bi se ublažile globalne nestašice hrane dopuštajući nastavak izvoza iz triju luka u Ukrajini, velikom proizvođaču žitarica i uljarica.

"Pozdravljam dogovor svih strana da se nastavi crnomorska inicijativa za žitarice kako bi se olakšala sigurna plovidba za izvoz žitarica, hrane i gnojiva iz Ukrajine", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u izjavi u četvrtak. Guterres je rekao da je UN također "potpuno predan uklanjanju preostalih zapreka za izvoz hrane i gnojiva iz Ruske Federacije" - dio dogovora koji Moskva vidi kao kritičan.

Od srpnja je otpremljeno oko 11,1 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda, uključujući 4,5 milijuna tona kukuruza i 3,2 milijuna tona pšenice.

Pad isporuka iz Ukrajine nakon ruske invazije u veljači utjecao je na ovogodišnju globalnu krizu cijena hrane, no bilo je i drugih važnih razloga poskupljenja, uključujući pandemiju covida-19 i kontinuirane klimatske šokove poput suša u Argentini i Sjedinjenim Državama.

  • +2
Ukrajinske žitarice na brodu u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN