NAZVAO LIJEPU NAŠU USTAŠKOM

Guslar Vojo prvi u Hrvatskoj optužen zbog ruganja državi

Bionic
Reading

Kontroverzni guslar i pjevač narodnih pjesama iz Žegara pokraj Obrovca, 54-godišnji Vojislav Vojo Radmilović, prvi je optuženik koji će u novijoj hrvatskoj povijesti odgovarati za kazneno djelo ruganja državi

Optužnicu protiv ovog predsjednika žegarskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta podignulo je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru 2010. godine nakon što je Vojo u sudnici Prekršajnog suda u Obrovcu, gdje se protiv njega vodio prekršajni postupak zbog prometne nesreće, vikao da 'živi u ustaškoj državi', a da je policajac koji je bio svjedok − 'ustaški specijalac', piše Slobodna Dalmacija.

Kada će Radmilović zbog kaznenog djela ruganja državi sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru, zasad nije izvjesno jer nitko ne može utvrditi gdje se on nalazi.

'Poziv mu nije uspješno dostavljen, a zahtjev za suđenje u odsutnosti je odbijen', kazali su na Županijskom sudu u Zadru, gdje je Radmiloviću jučer bilo zakazano prvo ročište za ovo kazneno djelo iz članka 151. Kaznenog zakona, za koje je predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Ovaj žegarski guslar dospio je u središte pozornosti javnosti nakon što je 2008. godine s tradicijskom grupom Žegar živi, sastavljenom od srpskih povratnika, snimio CD te se našao na svjetskoj top-listi World Musica.

Šest entuzijasta iz Žegara probilo se na svjetsku glazbenu scenu drevnim groktalicama, načinu pjevanja sličnom jodlanju. Još 2005. okupila ih je Svetlana Spajić iz Beograda, entuzijastična obožavateljica tih napjeva.