SLUŽBENA POTVRDA

Gudurić će biti izručen Hrvatskoj

Bionic
Reading

Uoči početka suđenja za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i Nike Franjića u Banja Luci se predao Bojan Gudurić, jedini optuženi sudionik tog zločina koji se nalazio u bijegu, potvrdio je danas MUP Republike Srpske. Hrvatski MUP za informaciju o Guduriću je raspisao nagradu od sto tisuća kuna

On će biti izručen Hrvatskoj, potvrdila je u utorak Hini glasnogovornica suda BiH Manuela Hodžić. Gudurić, koji se u ponedjeljak navečer sam predao policiji u Banjoj Luci, u utorak je saslušan pred sucem suda BiH. Kako je objasnila Hodžić, sudac je nakon Gudurićeva očitovanja da se ne protivi izručenju hrvatskom pravosuđu ovom osumnjičeniku odredio ekstradicijski pritvor. Takav pritvor trajat će dok ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine i Hrvatske ne utvrde način na koji će Gudurić biti izručen hrvatskom pravosuđu.

'Sve do tada on ostaje u pritvoru u Sarajevu', kazala je Hodžić.

S obzirom na to da se Bojan Gudurić nije protivio izručenju hrvatskom pravosuđu to podrazumijeva i tzv. pojednostavljenu proceduru njegova izručenja koja u takvim slučajevima traje razmjerno kratko i zapravo ovisi o dogovaranju detalja između ministarstva pravosuđa dvije države. Bojan Gudurić je osoba koju traži i Srbija sumnjičeći ga za sudjelovanje u nekoliko pljački počinjenih u toj državi.

'Gudurić se u pratnji odvjetnika sinoć oko 20 sati predao policiji u Banja Luci, nakon čega je uhićen temeljem tjeralice hrvatskog Interpola koja je raspisana zbog teškog ubojstva', kazala je Hini službenica za odnose s javnošću MUP-a RS Mirna Šoja.'

'Prema našim spoznajama, Gudurić se cijelo vrijeme skrivao na teritoriju BiH, a nama se jučer obratio putem odvjetnika Balabana koji je dogovorio njegovu predaju', izjavio je za Jutarnji.hr Uroš Pena, ravnatelj policije RS-e. Prema njegovom mišljenju, Gudurić nije prelazio granicu sa Srbijom, jer se vjerojatno bojao kriminalnog podzemlja u Beogradu koje je kontrolirao Sreten Jocić, organizator Pukanićeva ubojstva.

Dodala je da Gudurić poslije predaje nije želio davati nikakve izjave. Policija je Gudurića tijekom dana prebacila u Sarajevo, gdje je smješten u ekstradicijski pritvor Suda BiH. Tijekom dana njega bi trebao saslušati sudac bosanskohercegovačkog Državnog suda koji će potom donijeti odluku hoće li ga izručiti Hrvatskoj koja ga traži zbog suđenja.

Iz izvora Suda BiH Hini je rečeno kako za Gudurićem trenutačno postoje dvije tjeralice, jedna koju je izdala Hrvatska i druga koju je izdala Srbija. Gudurić je državljanin Srbije i Crne Gore.

Za ubojstvo Pukanića i Nike Franjića USKOK je osim Gudurića optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića i Slobodana Đurovića. Dok je Milovanović šest sati prije ubojstva u središtu Zagreba dovezao skuter s eksplozivom i parkirao ga pored Pukanićeva automobila Gudurić je, prema USKOK-ovoj optužnici, s tavana zgrade u Palmotićevoj ulici naoružan snajperom promatrao parkiralište spreman da ubije Pukanića ako eksploziv zataji.
Prema podacima s hrvatske tjeralice, optužen je za teško ubojstvo, udruživanje za počinjenje teškog kaznenog djela i teška kaznena djela protiv opće sigurnosti.

Po pisanju medija, bio je član novosadske kriminalne skupine osumnjičene za razbojstva u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu 2004. i 2005. Iako su srbijanski mediji lani sredinom studenoga javljali da policija u Subotici oko njega steže obruč, Gudurić je sve do sinoć bio u bijegu.

Razlozi zbog kojih se predao dva dana uoči početka suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu za sada nisu poznati.

Njegov zagrebački branitelj po službenoj dužnosti Dragan Baltić nije bio dostupan za izjavu. U Ravnateljstvu hrvatske policije nije se moglo doznati jesu li od kolega iz BiH službeno obaviješteni o Gudurićevom uhićenju.