predizborna homofobija

Gruzijska vlada reže LGBT prava, zabranit će povorke ponosa

25.03.2024 u 12:05

Bionic
Reading

Vladajuća gruzijska stranka u ponedjeljak je predstavila zakon kojim bi se ograničila prava pripadnika LGBT zajednice, a njezini politički protivnici smatraju da je to pokušaj pridobivanja birača uoči izbora u listopadu

Nacrt zakona zabranio bi promjenu spola i posvajanja istospolnim parovima, kao i „okupljanja kojima je cilj popularizacija istospolnih obitelji ili intimnih odnosa”, stoji u sažetku koji je objavila vladajuća stranka Gruzijski san. Mamuka Mdinaradze, njezin čelnik u parlamentu te jedan od najzaslužnijih za zakon, rekao je da je on nužan kako bi se zaštitile „obiteljske vrijednosti i naše buduće generacije” od „pseudo-liberalnih vrijednosti”.

Organizacija Tbilisi Pride LGBT u objavi na Facebooku prozvala je prijedlog „homofobnim”.

Gruzijska opozicija tvrdi da je anti-LGBT agenda Gruzijskog sna pokušaj pridobivanja konzervativnih i neodlučnih birača te skretanje pozornosti s ekonomskih problema uoči parlamentarnih izbora u listopadu.

Gruzijski san u anketama je ispred drugih stranaka, no gubi podršku od 2020. kad je pobijedio s minimalnom parlamentarnom većinom. Mdinaradze najavljuje da će se mjera uvesti nakon izbora.

Gruzija, većinski pravoslavna država, iznimno je društveno konzervativna. Istraživanja pokazuju da velika većina populacije ne podržava istospolne veze.

Godišnja Pride povorka u Tbilisiju proteklih je godina postala događaj koji fizički napadaju krajnje desni prosvjednici. Gruzijski ustav zabranio je istospolne brakove 2018. godine.

Gruzijska novinska agencija Interpress prenosi riječi Mdinaradzea koji tvrdi da će se mjerom zabraniti održavanje Pride povorki i nošenje dugine zastave.

Stranku Gruzijski san osnovao je Bidzina Ivanišvili, najbogatiji Gruzijac koji je sredstva stekao u trgovini metalima i bankarstvu devedesetih u Rusiji. Iako se taj oligarh i bivši premijer povukao iz politike, analitičari smatraju da on i dalje ima veliki utjecaj na tamošnji politički život. Stranka se unutar Gruzije smatra proruski nastrojenom.

Gruzija je u prosincu dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Kritičari unutar zemlje te zapadne države proteklih godina kritiziraju vlade Gruzijskog sna zbog navodnih autoritarnih tendencija i prevelike bliskosti s Rusijom.