ZA REVIZIJU VATIKANSKIH UGOVORA

Grubišić: Crkva se u sve upliće, a nizašto ne odgovara

12.03.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić rekao je kako Crkva ugrožava civilnost hrvatske države te kako se u sve upliće, a za ništa ne odgovara.

Crkva mora doprinijeti rješavanju krize te biti uz narod koji kopa po kantama za smeće, kazao je Grubišić najavivši na konferenciji za novinare kako će podržati inicijativu udruga Protagora i David o prikupljanju potpisa za referendum o reviziji Vatikanskih ugovora.

Uputio je dva pisma državnom i crkvenom vrhu tražeći reviziju Vatikanskih ugovora. Nema ni primisli o tome da se Crkva progoni i uskraćuju joj se prava ali pred zakonom moramo biti svi jednaki, pojašnjava Grubišić motive svojih zahtjeva i podsjeća kako niti jedna država, pa čak ni Irska i Poljska, nemaju takve ugovore s Vatikanom.

Rekao je da na njegova pisma iz crkvenih redova nije bilo odgovora, ali da mu je odgovorio predsjednik Hrvatskog sabora koji je o tom pitanju tražio mišljenje saborskog Odbora za vanjsku politiku. Crkva, tvrdi Grubišić, po nekim istraživanjima iz proračuna godišnje dobiva oko milijardu kuna. To su privilegije koje u ovakvoj situaciji nitko ne bi smio imati, poručuje.

Zatražit će, kaže, i smanjenje broja saborskih zastupnika sa sadašnjih 151 na 70 kao i diranje u njihove privilegije.