tajni podaci

Grozdana Perić: Odbor za financije iza Uskrsa o upravljanju strateškim zalihama

05.04.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Predsjednica saborskog Odbora za financije Grozdana Perić najavila je u utorak da će Odbor iza Uskrsa raspraviti revizijski nalaz o učinkovitom upravljanju strateškim robnim zalihama u 2019. i 2020., koji sadrži klasificirane podatke pa nije dostupan javnosti.

Odbor će raspraviti izvješće Državnog ureda za reviziju o tome, no još se moramo dogovoriti hoće li to biti zatvoreno za javnost, s obzirom da je dio izvješća klasificiran, rekla je Perić Hini.

Državna revizija analizirala je kako se strateškim zalihama upravljalo u 2019. te u pandemijom i potresom obilježenoj 2020., utvrdila je neke nepravilnosti i propuste te izdala 17 naloga i preporuka.

„Reviziju smo obavljali na temelju dokumentacije koja je nosila oznaku 'vrlo tajno', pa smo i naše izvješće morali označiti istom oznakom“, rečeno je ranije Hini iz Državnog ureda za reviziju.

Iz Ureda ističu da su robne zalihe dužne postupiti po nalozima revizije i o tome obavijestiti Ured, ali on izvješće ne smije javno objaviti. Samo izvješće, dodali su, Saboru je dostavljeno po posebnoj proceduri.

Perić kaže da još nije sigurna kako će se članovi Odbora, 13 zastupnika i šest vanjskih članova, upoznati sa izvješćem, s obzirom da je jedan njegov dio tajan.

U koordinaciji s Vladom vidjet ću na koji ćemo način to odraditi, kaže predsjednica Odbora navodeći da će svoje mišljenje o izvješću dati i Vlada.

U Izvješću o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2020., koje je na saborskom dnevnom redu, navodi se da su robe strateških robnih zaliha te godine popisane na 215 lokacija.

Utvrđen je inventurni manjak u vrijednosti 6, 2 milijuna kuna, i to 171, 6 tona mlijeka u prahu. Radi se o manjku koji je već utvrđen u popisu 2019., dio robe je namiren i vraćen tijekom 2020., a navedene količine i iznos predstavljaju ostatak utvrđenog manjka. Manjak se rješava kroz predstečajnu nagodbu.

U 2020. nabavljene su strateške robne zalihe od gotovo pola milijarde kuna, najveći dio odnosio se na zaštitnu i drugu opremu radi sprečavanja širenja covida.