računica mosta

Grmoja: Plenković je svakoj obitelji kroz plinsku aferu uzeo ljetovanje

12.07.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Zastupnici Mosta ustvrdili su u srijedu da su premijer Andrej Plenković i njegova Vlada kroz plinsku aferu svakoj četveročlanoj obitelji u Hrvatskoj dokapitalizacijom HEP-a uzeli 900 eura, odnosno ljetovanje.

„Zbog odluke Vlade, građani su platili 900 milijuna eura za dokapitalizaciju HEP-a, što znači da je Plenkovićeva Vlada svakom građaninu iz džepa uzela 226 eura kako bi HEP, kojeg vodi HDZ-ovac, nastavio kupovati plin od INA-e pa isti taj plin prodavao tajkunu Vujnovcu i drugima po 10 eura i cent”, rekao je na konferenciji za novinare Nikola Grmoja (Most).

Ustvrdio je pritom da su Plenković i hvarski kartel dokapitalizacijom uzeli četveročlanoj obitelji 900 eura, odnosno ljetovnje.

Grmoja je poručio da neće proći Plenkovićevi pokušaji da to prikaže kao redovno stanje i da afera ne postoji jer imaju neslužbene informacije po kojima se razmišlja o smjeni Filipovića i Barbarića, što sasvim jasno pokazuje o kakvoj se aferi radi.

"Mi tražimo glavu ove koruptivne hobotnice, a to je premijer Plenković", istaknuo je Grmoja.

Kazao je i da ima pravnih mišljenja po kojima HEP nije morao kupovati plin od INA-e, odnosno INA ga je morala prodati, ali ne znači da ga je HEP morao kupiti i tu se prepoznaje očita namjera pogodovanja plinskim tajkunima.

Grmoja smatra da je plinska afera katarzična jer je prokazala Plenkovićevu vladu, ali i neke koji nastupaju danima u obrani. Uvjeren je da je ta afera početak velikih promjena i da će znatno utjecati na ishod parlamentarnih izbora.

Ocijenio je da je za aferu najodgovorniji premijer Plenković te uz njega ministar Filipović i HEP.

Imali smo 30 promjena ministara, a modus operandi ostao je isti, zaključio je Grmoja, koji smatra da promjene ministara služe samo da Plenković, koji je odgovoran za funkcioniranje cijele Vlade, u javnosti zaustavi aferu i prevenira udar na sebe.

Ponovno je pozvao predsjednika Republike da sazove izvanrednu sjednicu Sabora ako misli da je Plenković tako loš premijer.

Miro Bulj kritizirao je ponašanje HEP-a i Vlade prema lokalnim vodovodima, istaknuvši da je vodovod Cetinske krajine u samo jednom mjesecu struju platio dva milijuna kuna dok istodobno plin nekima prodaju po par eura, čak i jedan cent.

Deset puta sam pisao da se nađemo i riješimo, no, njima je bitnije kako opljačkati pare preko tajkuna Vujnovca i drugih, poručio je Bulj.