novi detalji

Filipovića na sastanku upozorili na problem s viškom plina. On odgovorio da 'to nije tema'

11.07.2023 u 19:53

Bionic
Reading

RTL je došao u posjed trećeg dokumenta kojeg je HEP poslao 5. travnja prema Ministarstvu gospodarstva. U njemu stoji: Po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta, HEP d.d. će viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023, koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu

Dakle, u posljednjem dopisu, Frane Barbarić , predsjednik Uprave HEP-a informirao je resornog ministra Davora Filipovića informira da HEP za nastale viškove ima plan. Ono što je očito - o viškovima se raspravljalo mjesecima, javlja RTL.

Podsjetimo,tjednik Nacional u utorak je objavio da je premijer Andrej Plenković više puta bio je upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

Premijer i ministar gospodarstva Davor Filipović, navodi tjednik, ignorirali su dopise koje su primili 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače.

Nacional navodi da je Filipović upozoren i 29. ožujka na sastanku kriznog tima kojim predsjeda, i to pred oko 15 svjedoka koji su tamo bili, a među kojima su i predstavnici HERA-e, HROTE-a, Plinacra, Ine...

Dnevnik Nove TV doznaje da je HEP, osim što je poslao dopise Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, održao i sastanak kriznog stožera na kojem je član Uprave HEP-a Petar Sprčić upozorio i pred ostalima na sastanku na taj problem, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović mu je odgovorio da to nije tema.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u čijoj nadležnosti je HEP, za Dnevnik Nove TV su poručili kako ih institucije za sada nisu kontaktirale.

Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP.

Prije nego i će Nacional doći na kioske istražitelji su po nalogu Uskoka došli u HEP po dokumente vezano za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po višim cijenama, a zatim se prodavao i po jedan cent jer mu je bio višak.

A sve to ne bi se dogodilo da je na vrijeme izmijenjena Uredba kojju je Vlada donijela za otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije iz rujna 2022., prema kojoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj mora predati HEP-u i to po cijeni od 41 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

Kako u ožujku ove godine još uvijek nije došlo do osjetnog smirivanja energetske krize, donesena je nova uredba, koja vrijedi za razdoblje od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024. Nakon izbijanja afere ukinuta je obveza da HEP kupuje plin od Ine.

Tko je sve jeftin plin kupovao i tko profitirao službeno još nema informacija.

Istražitelji USKOK-a upali u HEP Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL