USAMLJENI MOSTOVCI

Grmoja: Kome je u interesu zaustaviti donošenje zakona o arhivima?

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2017 16:48
  • Objavljeno 02.05.2017 u 16:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov zastupnik Nikola Grmoja u srijedu je, predstavljajući konačnu verziju izmjena Zakona o arhivskoj građi i arhivima koje predviđaju otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije, ponovio kako je suočavanje sa svim aspektima komunističkog sustava bitna pretpostavka demokratizacije hrvatskog društva.

Samo ako imamo puno znanje o ključnim osobama i događajima u bivšoj državi možemo pravilno zaključiti o tome što se događalo 90-ih godina ili čak onome što se događa danas, rekao je Grmoja u raspravi o arhivima koju su, držeći da sada nije vrijeme za nju, a s obzirom na aktualnu krizu vlasti, napustili oporbeni, ali i dio HDZ-ovih zastupnika.

Most inzistira na beziznimnoj predaji gradiva arhivima u što je moguće kraćim rokovima i odbija prozivke da zakon predlaže zbog populizma.

Znakovito je, kaže Grmoja, da se uoči rasprave o zakonu događaju 'poremećaji bez presedana' u hrvatskom političkom sustavu, očajnički se nastoji poremetiti rad Sabora. 'Moramo se zapitati kome je u interesu zaustaviti donošenje arhivskog zakona i otvaranje arhiva', izjavio je Grmoja i najavio da će Most tražiti da zastupnici pojednačno glasuju o zakonu i time se odrede prema komunističkim arhivima.

Na tvrdnje da se sve čini radi istine o komunističkom sustavu, Miroslav Tuđman (HDZ) upozorava da se u zakonu taksativno ne spominje da KPH-a i SKH-a trebaju predati svoje arhive. Koristi se eufemizam društveno političke organizacije, ne navesti taksativno savez komunista i komunističku partiju znači omekšati cijeli zahtjev, kazao je Tuđman zagovarajući institut koji bi se, po uzoru na druge tranzicijske zemlje, sustavno bavio tim pitanjima.

Državni arhiv

Državni arhiv

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Sabor je, u nazočnosti tek nekolicine zastupnika Mosta, raspravio izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci čiji je cilj omogućiti ulazak Državne revizije u središnju banku.

Ta je banka sve osim hrvatska, ona je proeuropska, briselska institucija na koju Sabor nema utjecaja, ne može dobiti čak ni izvješće o njenom radu, rekao je Miro Bulj (Most) žaleći što o tom zakonu ne raspravljaju 'najgrlatiji' zastupnici poput Ivana Lovrinovića (PH).

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!