I OD HDZ-A I OD SDP-A

Grmoja: Imamo indicije da je Petrov cijelo vrijeme praćen

05.01.2016 u 09:08

Bionic
Reading

Gost Pressinga Saše Cvetojevića bio je glasnogovornik i jedan od osnivača Mosta Nikola Grmoja, koji je u razgovoru kazao kako su u Mostu imali indicije da je Božo Petrov cijelo vrijeme pregovora bio praćen

Grmoja je na početku razgovora za Pressing televizije N1 potvrdio da je dogovoreno da će potpredsjednici vlade biti Tomislav Karamarko i Božo Petrov. 'To je bio inicijalni dogovor kad smo pristali na Oreškovića. Naša želja je bila da bude nestranački čovjek, a onda kao politička potpora su mu Karamarko i Petrov', kazao je Grmoja.

Na pitanje bi li Karamarko bio zamjenik premijera, Grmoja je kazao: 'Ne patimo od formi. Karamarko želi i na taj način pokazati da je to najjača politička grupacija u Saboru. Nas više interesira hoćemo li imati mehanizme kontrole za provođenje reformi. Resori na kojima inzistiramo su oni o kojima smo govorili u kampanji. Smatramo da je MUP bitan za obračun s korupcijom.'

Grmoja je pojasnio zašto Most inzistira na MUP-u i je li to zato jer u toj platformi ne vjeruju HDZ-u. 'Iskustva s HDZ-om i SDP-om nisu najbolja. Ako gledamo kako se su se ponašali i prema Mostu i PNUSKOK... Imamo indicije da je Petrov bio cijelo vrijeme praćen i smatramo da je to nedopustivo. Da se koristi u svrhu političkog obračuna. SOA često podsjeća na tortu u kojoj imamo jedan crveni red, jedan plavi pa jedan crveni. Treba postojati jedan stručan i neovisan čovjek koji bi se trudio da u cjelokupni represivni aparat dolaze stručni, a ne odani ljudi', rekao je Grmoja.

Na pitanje koji su slojevi pratili Petrova, Grmoja kaže: 'Ja vjerujem oba. Mislim da je za dvije velike stranke bila dosad neviđena situacija. Mi smo obje stranke uzdrmali i nastojali su osigurati da se Most prikloni jednoj ili drugoj opciji.'

Grmoja je odgovorio i na pitanje je li most izdao svoje birače. 'Mogu se pogledati u ogledalo. Ni ja ni Petrov se nismo ni o što ogriješili. Mnogi su kritizirali tripartitnu vladu. Mi smo pokušali to ostvariti, ali se pokazalo da su obje stranke ušle u to s figom u džepu i da to nisu htjele. Imamo slučaj Milanovića koji govori o mostobranu kriminalne organizacije, a onda potpisuje za tripartitnu vladu jer se čuo s Karamarkom i znao je da on na to ne može pristati. To je bila igra živaca tko će ostati s Mostom. Da smo s HDZ-om ili SDP-om htjeli, mogli smo im se odmah prikloniti, a ne se mrcvariti 45 dana. Odlučili smo se za suradnju sa stranom na koju se osjećamo sigurniji. Mi se nismo prodali HDZ-u i nismo sklopili koaliciju u kojoj ćemo samo dizati ruke', rekao je Grmoja.

S koalicijom Hrvatska raste gotovo je sve bilo dogovoreno. Grmoja je pojasnio kako je došlo do obrata. 'Nije to vezano uz razgovor Petrova s predsjednicom. Ona ga je upozorila da ako ne želi nove izbore, moraju do 17 sati donijeti 76 potpisa. Ja sam osobno bio kod policije nakon prvog pokušaja vrbovanja naših zastupnika. Mene je policija ispitala, ali tu nema elementa kaznenog djela. To je pokušaj pridobivanja nekoga na svoju stranu. Mene nitko nije kontaktirao, ni iz HDZ-a ni SDP-a. Jedan čovjek, s jedne od ovih dviju strana, mi je rekao da je pokušao naći tko bi na mene imao najveći utjecaj ali da nikog nisu našli. Milanović je rekao da se mostovci moraju pojedinačno izjasniti za koga su. Samim time su pokazali da ne priznaju Most kao cjelinu nego skupinu pojedinaca. Takav je pristup bio i u slučaju Prgomet. Milanović kaže da ima snimke na kamerama tko je dolazio na razgovor - i mi bismo voljeli vidjeti tko su oni. Bio bi nam to znak da vidimo na koga možemo 100 posto računati', kazao je Grmoja.

Grmoja je rekao kako nije za privatizaciju HEP-a te kako bi članarine za HGK trebalo ukinuti.

Na pitanje smatra li dobrim prijedlog o zabrani zamrzavanja embrija, Grmoja nije dao jasan odgovor. 'To je kompleksno pitanje. Ne znam. Za to sam da se to pokuša smanjiti na što manji broj. Život počinje od začeća', rekao je Grmoja.

Na pitanje kako pomiriti članove mosta kada se radi o svjetonazorskim pitanjima, Grmoja kaže: 'Naš stav je bio da je potrebno provesti reforme i ne otvarati svjetonazorska pitanja kako bi došlo do promjena. Otvaranjem tih pitanja dolazi do sukoba u društvu. To neće biti ključna pitanja ako nam se nastavi sve kao dosad. Depopulacija, ekonomska politika... Svakome u Saboru treba dati da o ovome glasuje po savjesti.'

Progovorio je i o spekulacijama da i Crkva stoji iza Mosta te prokomentirao kritike koje je uputio biskup Vlado Košić

'Smatrao sam da je to nepotrebno komentirati jer je to neprimjeren istup. Ako je biskup tako htio utjecati na Petrova, mogao je utjecati da baš zato ode s koalicijom Hrvatska raste. Smatram da Crkva ima pravo oglasiti se o pitanjima u društvu, ali kritizirati osobu zbog odabira ili političke odluke je nepotrebno i ja to osuđujem', rekao je Grmoja.

Dao je i svoje mišljenje o reviziji ugovora s Vatikanom. 'Ja sam uvjeren kao vjernik da bi se time samo pokazala vjerodostojnost Crkve kad bi došlo do te revizije. Država tu sama ne može ništa mijenjati. Time bi Crkva pokazala da veliki dio tog novca troši na pomoć društvu i da nije ovisna o tom novcu. Crkva bi još više dobila tim na vjerodostojnosti', kazao je Grmoja.