IZBORI U MOSTU

Grmoja će biti politički tajnik, a Petrov šef stranke iako ima protukandidata

27.01.2017 u 16:28

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista sutra će u Zagrebu na izbornom saboru najprije izmijeniti stranački statut, a zatim održati i prve unutarstranačke izbore na kojima će tajnim glasanjem oko 400 članova Mosta izabrati predsjednika i dva potpredsjednika stranke te političkog tajnika. Peti član Predsjedništva stranke – organizacijski tajnik – bit će izabran naknadno. Osim četiri člana Predsjedništva stranke, sutra će oko 400 članova Mosta imati pravo izabrati i devet članova Glavnog odbora Mosta

Glavni odbor imat će ukupno 35 članova – pet članova Predsjedništva, devet članova GO-a koji će sutra tajnim glasanjem biti izabrani te još 21 županijskog povjerenika. Ti povjerenici nisu birani na stranačkim izborima nego postavljeni diskrecijskom odlukom sadašnjeg vodstva Mosta.

Oni će prvi put biti izravno birani nakon što prođu svibanjski lokalni izbori. Božo Petrov vrlo vjerojatno bit će i dalje predsjednik Mosta iako je danas dobio jednog protukandidata.

'Iako smo najavljivali da Petrov najvjerojatnije neće imati protukandidata, danas smo primili od Roberta Postaja kandidaturu za predsjednika Mosta. Gospodin Postaj je član Mosta iz Zagreba', rekao je danas Nikola Grmoja. On će gotovo sigurno biti politički tajnik Mosta.

Kako doznajemo, Grmoja će imati protukandidata - Vitomira Šimića, ali njemu naši sugovornici ne daju nikakve šanse u borbi protiv Grmoje.

Za dva potpredsjednika stranke natjecat će se šef saborskog kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić, saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić, a kako je najavio Grmoja, i zastupnik Robert Podolnjak (do zaključenja teksta on nam nije odgovorio na to pitanje) te Branimir Karačić.

Karačić je u prosincu 2015. dao ostavku na članstvo u Nacionalnom vijeću Mosta 'iz moralnih razloga'. Kako doznajemo u Mostu, Karačić se ubrzo nakon toga ipak vratio u Most, ali ne i u Nacionalno vijeće. Moguće je da će biti još kandidata za potpredsjednika Mosta, jer je kandidacijski postupak otvoren sve do sutrašnjeg izbornog sabora.

Zanimljivo, neka od najprepoznatljivijih lica Mosta su ljudi koji formalno uopće nisu članovi te političke stranke. Tako će biti i dalje. Jer potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić i saborski zastupnici Miro Bulj, Tomislav Panenić i Maro Kristić neće se sutra kandidirati ni za jednu funkciju u Mostu.

'Oni će sa svojim lokalnim listama u Omišu, Sinju, Slavoniji i Dubrovniku nastaviti suradnju s našom platformom Most nezavisnih lista. Kao što su to i dosad činili. Kako stvari zasad stoje, sutra na izbornom saboru ni za jednu funkciju neće se kandidirati ni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Rekao nam je kako ima previše posla u MUP-u da bi se mogao posvetiti još i nekoj od odgovornih funkcija u stranci', kaže nam izvor iz Mosta.

Osim navedenih stranačkih tijela, Most će i dalje imati Nacionalno vijeće, ali će se ubuduće jasno znati tko su članovi tog tijela i kako se ulazi u Nacionalno vijeće.

'Unutar statuta stranke predviđeno je i osnivanje suradničkog tijela – Nacionalnog vijeća, u koje će automatski ući svi Mostovi nezavisni zastupnici i ministri te predstavnici nezavisnih lista i inicijativa s kojima će Most sklopiti ugovor o suradnji na lokalnim razinama u cijeloj zemlji', rekao je za tportal Nikola Grmoja.

Krovno tijelo – na čelu kojega će biti predsjednik Mosta – bit će Izvršni odbor. 'U Izvršni odbor ući će predstavnici stranke Most, ali i predstavnici iz nestranačkog dijela naše političke platforme. Najvjerojatnije će to tijelo imati devet članova, ali će biti formirano kasnije. Dakle, ne na sutrašnjem saboru Mosta', objasnio nam je Grmoja.

Dodaje kako će Most i dalje imati vodeću ulogu, ali da formiranjem Izvršnog odbora i nezavisnim kandidatima s kojima će surađivati žele dati mogućnost da sudjeluju u donošenju ključnih odluka.