šef hrvatske diplomacije

Grlić Radman: Potreban zajednički odgovor na krize u Europi

03.03.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u utorak u Zagrebu na sjednici Međuparlamentarne konferencije da je trenutna zajednička sigurnosna politika sve samo ne zajednička i poručio da je potrebno složno rješavati krize u Europi

"Zajednička sigurnosna politika je sve ono samo ne zajednička. Još uvijek zajedničku sigurnosnu politiku vodimo iz svojih glavnih gradova", rekao je hrvatski ministar na sjednici "Globalni izazovi za postojanu i utjecajnu Europu".

Kaže da je za daljnje djelovanje EU-a "potreban snažan višegodišnji financijski okvir, nastavak suradnje s SAD-om, partnerstvo s Afrikom, jačanje EU i NATO suradnje te jačanje europske sigurnosne politike i državne sigurnosti".

Vodeći europski dužnosnici nalaze se na grčko-turskoj granici na kojoj se po podacima UN-a nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske.

"Trebali bismo saslušati jedni druge, djelovati zajedničkim snagama. Ne smijemo ponoviti 2015. već zajednički djelovati kako bismo spriječili nezakonite migracije", rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar kaže da nema alternative zajedničkoj migracijskoj politici.

"Nemoguće je djelovati jednostrano. I politiku azila treba izmijeniti i poboljšati", kaže Grlić Radman i podsjeća da treba razlikovati izbjeglice i migrante.

Tobias Ellwood, zastupnik britanskog parlamenta rekao je da je "europska sigurnost i naša sigurnost".

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo EU krajem siječnja, Ellwood kaže da to "ne znači da nećemo pomoći našim kolegama" i pozvao europske saveznike da ih uključe u priču.

U Zagrebu se odvija međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici.

Sudjeluju izaslanstava nacionalnih parlamenata država članica i Europskog parlamenta.