ministar vanjskih poslova

Grlić Radman o evakuaciji iz Gaze: 23 osobe će se vratiti u Hrvatsku

18.10.2023 u 18:47

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Željko Reiner rekao je u srijedu da se u rebalans državnog proračuna nije išlo zbog nedostatka novčanih sredstava, već zbog podizanja standarda hrvatskih građana.

U rebalans se nije išlo zbog nedostatka novčanih sredstava, već zbog podizanja standarda hrvatskih građana, osobito onim kategorijama koje su najugroženije zbog inflacije i međunarodnih okolnosti koje utječu na gospodarstvo, rekao je Reiner u izjavi za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima.

Ocijenio je da je Hrvatska u sedam godina mandata Vlade Andreja Plenkovića napredovala što, kaže, potvrđuju brojni pokazatelji pa je tako naveo da je 2016. udio u vanjskom dugu bio 80 posto, a danas je 60,7 posto čime smo, kaže, praktički došli na maastriške kriterije.

U Saboru je u tijeku rasprava o rebalansu državnog proračuna kako bi se ostvario paket pomoći građanima i omogućio njihov bolji standard te da bi se uveo inkluzivni dodatak za 147.000 osoba s invaliditetom, povećali dječji doplaci i opseg korisnika na više od 511.000 djece. Nadalje, da bi se kompenzirao gubitak svinjogojcima kolji su, nažalost, zbog epidemije svinjske kuge ostali bez prihoda, naveo je.

Grlić Radman o evakuaciji iz Gaze: Repatrijacija 23 osobe s hrvatskim dokumentima

Upitan o evakuaciji hrvatskih građana iz pojasa Gaze, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odgovorio je da su ukupno 23 osobe s hrvatskim dokumentima na tom području te da su oboje hrvatskih veleposlanika u Izraelu i Egiptu uključeni u njihovu repatrijaciju.

Oni, uz dozvolu Izraela i Egipta, trebaju proći izraelsko-egipatsku granicu, a nakon toga će uslijediti njihova repatrijacija u Hrvatsku, kao što je to učinjeno za svih 270 hrvatskih državljana iz Izraela odnosno tri skupine hrvatskih hodočasnika, rekao je Radman.

Odgovarajući na pitanje o podizanju stupnja sigurnosti u zemljama EU pa tako i u susjednoj Sloveniji i budućim koracima, Grlić Radman je potvrdio da su sa svima u komunikaciji te da se bliskoistočni vojni sukob reflektira na sigurnost EU i država članica, kao i ubojstvo dvoje švedskih državljana u Bruxellesu.

  • +10
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Svaka država nastoji zbog nacionalne sigurnosti podignuti razinu budnosti i opreza pa tako i Ministarstvo vanjskih poslova RH u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Treba biti oprezan kada je u pitanju terorizam, jer one nema nacionalni karakter i sve relevantne institucije u EU i državama članicama moraju biti spremne u toj borbi kako bi sigurnost građana bila zajamčena, rekao je Grlić Radman.

Hrvatska policija, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova rade svoj posao i spremni su na sve moguće scenarije tako da hrvatski građani mogu biti sigurni, poručio je.

Na upit o otvaranju istrage protiv bivšeg ministra Ivana Paladine kojeg se tereti da je s dvojicom suradnika oštetio IGH za 250.000 eura, Grlić Radman je odgovorio da je vidio nešto u medijima, da ga se vjerojatno tereti kao privatnu osobu, a ne kao ministra te da o tome ne zna doista ništa.