raniji početak

Gripa odnijela prvu žrtvu ove sezone; vrhunac tek dolazi

03.01.2020 u 23:05

Bionic
Reading

Jedna je osoba preminula od gripe. U Hrvatskoj je do sada registrirano 878 oboljelih, a najveće stope oboljelih su na području Grada Zagreba te Šibensko-kninske i Krapinsko-zagorske županije. Vrhunac ove zarazne bolesti tek se očekuje

Samo u prosincu, u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Doktor Fran Mihaljević, hospitalizirano je 35 ljudi, javlja RTL. Oni su sada stabilno, ali novi slučajevi stižu. Najmlađi hospitalizirani pacijent ima tek 6 mjeseci.

'Imamo nekoliko pacijenata na jedinici intenzivnog liječenja, jednu pacijenticu koja je na izvantjelesnoj membranskoj oksigenaciji ili umjetnim plućima, dvoje na standardnoj mehaničkoj ventilaciji, to su djeca i stabilni su sada svi', rekao je za RTL predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Ivan Puljiz.

Cjepiva u zagrebačkom Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo više nema, ali ga ima u nekim ordinacijama obiteljske medicine. Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja. U Hrvatskoj je registrirano 878 oboljelih od gripe, a Bernard Kaić, voditelj Službe epidemiologije zaraznih bolesti HZJZ kaže kako je to slično kao i u prošloj sezoni.

'Čak su i brojevi po tjednima slično kao prošloj sezoni, što je malo raniji početak gripe nego iz vremena od prije 10-20 godina', rekao je Kaić.

U Hrvatskoj prevladava virus gripe tip A podtip H1N1, u manjem broju oboljeli imaju H3N2, a cjepivo koje se koristi, štiti i od jednog i od drugog podtipa gripe.