stručnjak otkriva

Raste broj oboljelih: 'Gripa je tek na početku, a pravi se porast očekuje u siječnju'

22.12.2019 u 08:35

Bionic
Reading

Broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj je u porastu. Dosad je laboratorijski potvrđeno više od 300 oboljelih, a svi su zaraženi virusom tipa A H1N1 ili tzv. svinjskom gripom

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuju da je realni broj oboljelih deseterostruko veći jer se većina oboljelih sa simptomima gripe ne javlja doktoru niti ide na laboratorijsko testiranje. Gripom su pogođeni svi dijelovi Hrvatske, ali je najviše oboljelih u unutrašnjosti.

Najveće stope oboljelih zabilježene su na području Ličko-senjske županije, Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, 33 oboljela na 100.000 stanovnika, dok je u Primorsko-goranskoj županiji stopa zasad vrlo niska, samo 4,6 na 100.000 ljudi, piše Novi list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u kaže kako intenzitet gripe ne popušta, a broj oboljelih je u laganom porastu. Gripa je tek na početku, a pravi se porast očekuje u siječnju, osobito kad se nakon blagdana manja djeca vrate u vrtiće, a školarci u školske klupe. Oni su, naime, najskloniji širenju virusa gripe.

'Ne treba dizati paniku, ova je sezona manje-više slična prošloj, sličan je postotak komplikacija - veli Draženović. Svake je godine tako, jave se komplikacije za određeni postotak osoba koje se razbole', zaključuje.