prava epidemija

Gripa ispraznila škole, a najjači val se tek očekuje

28.01.2020 u 22:55

Bionic
Reading

Gripa se širi. U razredima nedostaje više od polovice učenika, posebice onim nižim. Do sada je registrirano 2910 oboljelih od gripe, najviše je djece predškolske dobi

'Mi smo je očekivali, ona je do sada bila sporadična, ali sad se pojavljuje u pravoj epidemiji. Ona će se vrlo brzo kroz nekoliko vikenda proširiti, jer se djeca druže. Mjesta visokog rizika su igraone, dječji rođendani, šoping centri, znači mjesta gdje se okuplja velik broj ljudi i treba ih izbjegavati', rekla je pedijatrica Diana Puževski za RTL.

Trenutačno prevladava tip A gripe, najviše H1N1 podtip. Vrhunac gripe se tek očekuje. Ove sezone prijavljena su četiri smrtna slučaja od gripe, ali se sumnja da je od ove bolesti umrlo 11 ljudi.

'Za sada se čini da je sezona blaga, što ne mora značiti da će se nastaviti tim tempom. Očekujemo sredinom drugog mjeseca, krajem veljače da bi intenzitet trebao biti najjači i nakon toga opadanje pojavnosti bolesti', rekla je Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja u HZJZ-u.

Liječnici savjetuju redovito pranje ruku te ponavljaju kako su visoka temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima simptomi gripe.

'Dijete, koje nema komorbiditet, nema astmu, nema srčanu grešku, tri dana ostaje slobodno doma. Pogotovo ako su osnovne funkcije, hranjenje, termoregulacija ispunjene. Ako roditelj i nakon 24 sata ima poteškoća sa spuštanjem temperature, ili dijete tako kašlje da ne tolerira hranu, da povraća, to su indikacije za pregled', rekla je Diana Puževski.