donirala 200.000 dolara unicef-u

Greta Thunberg pomaže djeci u pandemiji

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2020 12:18
  • Objavljeno 30.04.2020 u 12:18
Greta Thunberg

Greta Thunberg

Izvor: Profimedia / Autor: Jessica GOW / AFP

Klimatska aktivistica Greta Thunberg uključila se u borbu protiv covida-19 i pokrenula kampanju s UN-om za zaštitu djece kupnjom sapuna, maski, rukavica i higijenskih potrepština

Thunberg će UNICEF-u donirati 200.000 dolara iz fonda koji je pokrenula u borbi protiv klimatskih promjena, najavio je UNICEF.

'Kao i klimatska kriza, pandemija koronavirusa je kriza dječjih prava', priopćila je Thunberg. 'To će utjecati na svu djecu, sada i dugoročno, ali ranjive skupine će biti najviše pogođene'.

Djeca će biti ozbiljno pogođena nestašicom hrane, opterećenim zdravstvenim sustavom, nasiljem i gubitkom obrazovanja zbog covida-19, dodaje švedska tinejdžerica.

Sredstva će se potrošiti na kupnju sapuna, maski, rukavica i higijenskih potrepština djeci, navodi UNICEF. Iako su djeca u velikoj mjeri pošteđena izravnog zdravstvenog utjecaja koronavirusa, globalna kriza mogla bi rezultirati smrću još stotina tisuća djece u 2020., upozorio je UN.

Još 66 milijuna djece moglo bi postati ekstremno siromašno ove godine zbog pandemije. U svijetu u siromaštvu već živi 386 milijuna djece, prema podacima iz 2019. 'Djeca i mladi najteže su pogođeni učincima covida-19', rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Greta je donirala sredstva kroz svoju neprofitnu organizaciju. Osnovala je Zakladu Grete Thunberg u veljači za borbu protiv klimatskih promjena. Tinejdžerica (17) je privukla pažnju prosvjedom ispred švedskog parlamenta 2018. i u međuvremenu je stekla međunarodnu slavu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!