UOČI ULASKA U EU

Greenpeaceov brod dolazi dati potporu hrvatskim ribarima

25.03.2013 u 17:17

Bionic
Reading

Greenpeaceov brod Arctic Sunrise sredinom travnja dolazi u Hrvatsku u okviru kampanje za očuvanje morske bioraznolikosti od industrijskog ribolova. Ploveći kroz devet europskih zemalja, Greenpeace nastoji osvijestiti javnost, političare i ribare o potrebi obuzdavanja prekomjernog izlova radi obnove ugroženog ribljeg fonda. Arctic Sunrise bit će u Rijeci od 14. do 16. travnja

Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj, tvrdi da se šezdeset posto europskih ribljih vrsta prekomjerno izlovljava i ne uspijevaju se obnoviti. Europsko industrijsko ribarstvo toliko je moćno, kaže Tomić, da je u stanju izloviti dva ili tri puta više ribe od onoga što se može obnoviti u moru.

'S druge strane, imamo male ribare koji love održivo i odgovorno. Vrijeme je da se promijeni smjer europske politike ribarstva i osigura budućnost ribe i ribara', poručuje Tomić.

Greenpeaceov brod Arctic Sunrise započeo je u Constanti u Rumunjskoj turneju davanja potpore malim europskim ribarima koji love na održiv način u trenutku dok pregovori o reformi europske Zajedničke ribarske politike (CFP) ulaze u završnu fazu. CFP je već desetljećima naklonjen industrijskom ribarstvu koje ugrožava budućnost ribe i naših mora, zbog čega posljedice trpe priobalne zajednice koje ovise o ribarstvu.

Danijel Strugar, predsjednik Koordinacije malih ribara Hrvatske, kaže da su zbog takvih kretanja u Europi hrvatski ribari i osnovali tu inicijativu. 'Održivo ribarstvo od životnog je interesa za naše priobalje jer, izravno i neizravno, priobalno ribarstvo kod nas zapošljava više od 10.000 ljudi', upozorava Strugar.

U Greenpeaceu ističu da CFP prolazi kroz važnu reformu. U tijeku su pregovori između Europskog parlamenta, koji se zalaže za stvarne promjene, i vlada zemalja članica EU-a. Velike ribarske zemlje kao što su Španjolska i Francuska do sada su se redovito priklanjale kratkoročnim interesima industrijske ribarske flote, iako većinu ribarskog sektora u tim zemljama čine mali ribari.

'Europske vlade trebale bi se ugledati na Europski parlament i dovesti u ravnotežu veličinu ribarske flote s količinom ribe u moru. Najprije bi trebale krenuti s uklanjanjem brodova koji čine najveću štetu okolišu, a istovremeno priobalnim sredinama nude najmanji broj radnih mjesta. Vlade trebaju podržati ribare koji love na održiv način i čuvaju brojna radna mjesta', dodaje Tomić.

Arctic Sunrise skupljat će u Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji potpise na brodovima od papira u znak podrške ribarstvu niskog utjecaja na okoliš. Greenpeace će pozvati europske ministre da takvim ribarima daju prednost u pristupu ribolovnim zonama.

U Greenpeaceovoj kampanji sudjeluje i organizacija ribara LIFE (Low Impact Fishers of Europe). 'Mi činimo 80 posto europske ribarske flote i većinu zaposlenih u tom sektoru. Mi smo krvotok mnogih ribarskih sredina. Ipak, dobivamo tek malen postotak ribolovnih kvota. Kako bi se osigurala budućnost ribarenja, ovakvo stanje mora se promijeniti. Trenutni sustav koji nagrađuje plovila s najvećim štetnim učinkom očito je nepravedan i šteti onima čiji je utjecaj na more i ribu minimalan, a korist za društvo velika', poručio je glasnogovornik LIFE-a Jerry Percy.