LONDONSKI GRADONAČELNIK

'Grčku treba pustiti da bankrotira!'

20.06.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Velika Britanija bi trebala odbiti pomoći Grčkoj i pustiti je da sama rješava svoje dugove te da napusti eurozonu, rekao je Boris Johnson, gradonačelnik Londona, piše The Telegraph

Gradonačelnik Londona Boris Johnson tvrdi da su nedavne nevolje eura pogoršale financijsku krizu i izazvale kancelara Georgea Osbornea da 'zaustavi trošenje dobrog novca radi lošeg'.

Dok se Osborne priprema za sudjelovanje na europskim razgovorima o dogovaranju novog paketa od 100 milijardi funti za spašavanje Grčke, Johnson kaže da bi Europska monetarna unija trebala biti djelomično raspuštena.

Ministri su obećali da neće potpisivati novi ugovor, ali će britanska vlada možda biti nemoćna da izbjegne uključivanje u europska financijska pravila.

Johnson se pridružuje sve većem popisu ekonomista koji kažu da bi Grčku trebalo pustiti da bankrotira. To bi značilo da će vjerodostojnost jedinstvene europske valute biti ugrožena.

Londonski gradonačelnik je rako kako 'godinama europske vlade govore da bi bilo ludo i nezamislivo da neka zemlja odustane od eura, ali ta druga opcija je sada sve osim neizbježna, i što se prije dogodi, to bolje'.

Johnson je rako da bi Grčkoj bilo bolje da krivotvori 'novi ekonomski identitet s novim drahmama'.

'Euro je produbio financijsku krizu poticanjem nekih zemalja da se ponašaju bezobzirno kao i same banke', dodao je Johnson.

Grčka, koja je paralizirana štrajkovima i nemirima posljednjih nekoliko tjedana, u tijeku je razgovora za primanje 100 milijardi funti iz fondova EU-a. Novac će vjerojatno biti odobren budući da Grčka pokreće novi pogon za štednju, piše The Telegraph