ogorčena javnost

Grčki radnici štrajkaju zbog željezničke nesreće

08.03.2023 u 12:34

Bionic
Reading

Tisuće radnika u Grčkoj stupile su u srijedu u štrajk zbog najteže željezničke nesreće u povijesti zemlje u kojoj je poginulo 57 ljudi

Nesreća 28. veljače izazvala je ogorčenje javnosti zbog jakog lošeg stanja grčkih željeznica. Štrajkaši ističu da su za to krivi dugogodišnji nemar, nedovoljna ulaganja i premali broj radnika, nasljeđe dužničke krize.

U vlaku je bilo 350 putnika uključivo puno studenata koji su se vraćali iz Atene u Solun nakon produljenog vikenda. Vlak se u dolini Tempe sudario s teretnim vlakom koji je dolazio iz suprotnog smjera na istoj pruzi.

Nesreća je izazvala masovne prosvjede širom zemlje. U nedjelju se u Ateni okupilo više od 10.000 ljudi.

Željeznički radnici štrajkaju od četvrtka zbog čega je obustavljen promet vlakovima. Ističu da se godinama ignoriralo njihove zahtjeve da se poboljša sigurnosne protokole.

Na jednodnevni štrajk pozvao je i sindikat ADEDY koji predstavlja stotine tisuća radnika u javnom sektoru.

I drugi radnici u transportu napustili su radna mjesta u znak solidarnosti, poremetivši prometovanje metroa, tramvaja i autobusa u Ateni. Štrajkaju i radnici u brodskom prijevozu.

Prosvjedima u središtu Atene pridružit će se i učenici, studenti i nastavnici.

Grčka je prodala državnog željezničkog operatera, koji se sada zove Hellenic Train, u sklopu međunarodnog programa spašavanja 2017. talijanskoj državnoj tvrtki Ferrovie dello Stato Italiane.

Vlada okrivljuje za nesreću ljudsku pogrešku.

Premijer Kyriakos Mitsotakis u nedjelju se ispričao građanima, priznajući da je nesreći možda pridonio višegodišnji nemar.

Ministar prometa je nakon nesreće podnio ostavku. Novi ministar je George Gerapetritis. On bi se u srijedu trebao sastati s prometnim stručnjacima Europske komisije koja je obećala pomoći.