tragedija u larisi

Željeznički stručnjaci Europske komisije putuju u Grčku nakon tragične nesreće

06.03.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je najavila da će stručnjaci za pitanja željezničkog prometa otputovati u Atenu nakon što se u Grčkoj prošli tjedan dogodila nesreća u kojoj je poginulo 57 ljudi

"Sigurnost željezničkog prometa je najvažnija", tvitala je Von der Leyen nakon što je u ponedjeljak razgovarala s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Raspravljali su o "daljnjoj tehničkoj potpori koju EU može pružiti Grčkoj kako bi modernizirala svoje željeznice i poboljšala sigurnost željezničkog prometa", napisala je.

Zbog nesreće je u pritvoru u Grčkoj zadržan šef postaje u gradu Larisa, a željeznički radnici nastavljaju štrajkati i prosvjedovati.

Odvjetnik pritvorenog šefa postaje u ponedjeljak je izjavio da su njegova klijenta istražitelji u nedjelju ispitivali više od sedam sati.

  • +18
Željeznička nesreća, sudar vlakova u Grčkoj Izvor: Profimedia / Autor: Leonidas Tzekas / Eurokinissi / imago stock&people / Profimedia

Bude li proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja, mogao bi dobiti kaznu od najmanje deset godina zatvora, ali i doživotni zatvor.

Riječ je o najtežoj željezničkoj nesreći u povijesti Grčke.

Radnici grčkih željeznica u ponedjeljak štrajkaju šesti dan zaredom, izražavajući tako nezadovoljstvo zbog sigurnosnog stanja željezničke mreže u zemlji.

Sindikati tvrde da su sigurnosni standardi s godinama oslabjeli i da su željezničkom sustavu prijeko potrebni što hitnija obnova i javna ulaganja.