DO SRIJEDE

Grčki novinari u štrajku

28.05.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Grčki novinari napustili su svoja radna mjesta u ponedjeljak zbog 24-satnog štrajka diljem zemlje u znak prosvjeda zbog otpuštanja i velikog smanjenja plaća u medijskom sektoru, javljaju svjetski mediji

Niz ukidanja radnih mjesta pogodilo je medije u Grčkoj nakon uvođenja oštrih mjera štednje. Kao odgovor na to televizija i radio neće emitirati vijesti, internetske stranice neće biti ažurirane i novine neće izlaziti do srijede. Štrajku se pridružila i nacionalna agencija ANA.

Donedavno je u Grčkoj bilo 11 televizijskih postaja, 71 radijska, 22 nacionalna dnevna lista i bezbroj tjednika i mjesečnika.

Međutim, od početka krize u 2010. godini do danas bez posla je ostalo 30 posto novinara, a mnogi dnevnici kao što su Apogevmatini, Elefterotipija i financijski tjednik Kosmos tuo Ependiti više ne izlaze zbog pada tiraže.

Novinarski sindikati traže nove kolektivne ugovore za taj sektor nakon što su zaposleni na privatnim televizijskim i radiopostajama izjavili da su pod pritiskom da sklope kolektivne ugovore koji predviđaju smanjenje plaće do 30 posto.