iskazivanje otpora

Grčki anarhisti bacili boju na zgradu parlamenta

21.05.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Tridesetak pripadnika anarhističke skupine Rubicon ušlo je u utorak poslijepodne u dvorište grčkog parlamenta i bacilo crvenu boju na pročelje zgrade, rekao je policijski izvor.

Pripadnici anarhističke skupine koji su u priopćenju preuzeli odgovornost za taj čin, bacili su i dvije dimne bombe prije nego su ih rastjerale redarstvene snage. Zasad nitko nije uhićen, navodi isti izvor.

Predsjednik parlamenta Nikos Voutzis koji je u to vrijeme bio u zgradi, u razgovoru za AFP je nazvao taj čin "ekstremnim i protudemokratskim".

Rubicon u priopćenju ističe da je bacanje boje na parlament znak "potpore pravednoj borbi komunističkog aktivista Dimitrisa Koufodinasa koji štrajka glađu". Koufodinas je čelnik krajnje lijeve organizacije "17. studenog" raspuštene 2002. koji je u zatvoru.

Dimitris Koufodinas (60) koji služi više kazni doživotnog zatvora primljen je nedavno u bolnicu zbog štrajka glađu u koji je stupio 2. svibnja pošto mu je odbijen zahtjev za izlazak u grad.

Vlasti su u zadnje dvije godine odobrile šest sličnih zahtjeva i tako se našle na meti kritike britanskog i američkog veleposlanstva kao i obitelji žrtava napada "17. studenog".

Potonja je između 1975. i 2000. izvela desetke napada u kojima je ubila 23 osobe, među kojima i čelnika CIA-ina ureda u Grčkoj Richarda Welcha, grčke poduzetnike, turske diplomate i britanskog vojnog atašea.

Prije pet dana je crvenu i crnu boju bacila ispred rezidencije američkog veleposlanika u Grčkoj.