BIROKRACIJA

Grci spomenik 'postavljali' 49 godina

20.04.2019 u 08:30

Bionic
Reading

Atena je u petak svečano postavila svoj prvi kip Aleksandra Velikog, a riječ je o projektu koji je trebao biti realiziran 90-ih godina, ali se otegnuo do danas u bespućima politike i napose birokracije

Brončani kip visok 3,50 metara prikazuje mladog Aleksandra na konju i postavljen je na središnjoj aveniji Atene, nasuprot spomeniku Lorda Byrona.

Gradske vlasti objavile su da je kip bio dovršen 1971., a država ga je kupila 1992., u vrijeme jačanja nacionalnog sentimenta jer se bivša Jugoslavija raspala i susjedna sjeverna država Makedonija ostvarila samostalnost. U Ateni se desetljećima raspravljalo o mjestu gdje bi spomenik trebao biti postavljen.

Aleksandar Veliki rođen je u 4. stoljeću prije Krista u području Makedonije, danas na sjeveru Grčke. Desetljećima je Atena optuživala tadašnju Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da nepošteno želi prigrabiti grčku kulturnu baštinu. Nakon godina rasprava, dvije su vlade u veljači postigle sporazum i susjedna sjeverna zemlja zove se Sjeverna Makedonija.

U travnju su vlasti u Skoplju odlučile preimenovati zračnu luku i autocestu, koje su se se obje zvale Aleksandar Veliki, kao i nogometni stadion koji se zvao Filip Makedonski, po Aleksandrovu ocu.