SPAS OD STEČAJA

Grčka vlada sigurna da će parlament prihvatiti mjere štednje

25.06.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Grčka vlada je u subotu ustvrdila da je 'potpuno sigurna' kako će parlament idući tjedan prihvatiti nove mjere štednje, koje EU postavlja kao uvjet za nastavak spašavanja zemlje od stečaja

'Potpuno smo sigurni' u ishod glasovanja o višegodišnjem fiskalnom planu koje se treba održati u srijedu i o zakonu o njegovoj provedbi u četvrtak, rekao je glasnogovornik vlade Ilias Mosialos.

'Riječ je o presudnom glasovanju i vjerujemo da će zastupnici većine pokazati svoju odgovornost', dodao je, dok se veliko nezadovoljstvo među 155 socijalističkih zastupnika (od ukupno 300) donekle smanjilo nakon preustroja vlade kojoj je u utorak izglasano povjerenje.

EU čiji su čelnici u petak završili summit na kojemu je prevladavala tema grčkog duga, postavio je prihvaćanje tih dokumenata kao uvjet za odobravanje rate zajma od 12 milijarda eura planiranih u okviru prvog paketa pomoći, 3. srpnja u Bruxellesu, i za pripremu drugog paketa pomoći.

Nove mjere štednje kojima se planiraju uštede od 28,4 milijarde eura uz privatizaciju vrijednu 50 milijardi eura do 2015., potiču opće nezadovoljstvo u zemlji, a grčki sindikati su već najavili 48-satni štrajk u utorak i u srijedu.