CIPRAS SE OBRAĆA NACIJI

Grčka vlada: Nismo kapitulirali i prihvatili sve što Trojka traži

01.07.2015 u 16:16

Bionic
Reading

Grčka vlada danas je priopćila da nisu točni navodi da je službena Atena u potpunosti prihvatila prijedlog stranih vjerovnika, a grčki premijer Aleksis Cipras obratit će se tijekom dana naciji u povodu novog prijedloga za spašavanje zemlje koji je vlada uputila Trojki

'Grčka je jučer dostavila novi prijedlog institucijama uz pismo premijera Aleksisa Ciprasa. Navodi prema kojima je grčka vlada u potpunosti prihvatila prijedlog ovih institucija nisu točni', stoji u priopćenju u kojem se ističe da novi prijedlog Atene sadrži 'niz izmjena teksta kreditnih institucija'.

Novi prijedlog Atene, navodi grčka vlada, pokušaj je da se postigne uzajamno koristan sporazum koji ne samo što će staviti naglasak na gospodarski rast već će učiniti ogroman dužnički teret zemlje podnošljivim.

'Neke od mjera koje institucije predlažu neće biti provedene odmah nego u fazama, tako da vlada može pronaći ekvivalentne mjere kojima će ih zamijeniti', istaknuto je.

Cipras će se danas popodne putem TV-a obratiti Grcima i objasniti svoje prijedloge o izlasku iz dužničkog ropstva koje je poslao Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Cipras je, naime, u pismu iznio i detalje iznenađujućeg zahtjeva Grčke da joj postojeći paket financijske pomoći bude produžen, a novi, u vrijednosti od 29,1 milijardu eura odobren.

Iako je dosadašnji paket službeno istekao 30. lipnja, Cipras se nada da će njegovo pismo poslužiti kao osnova za novi paket pomoći.

Međutim, od nadležnih u europskim institucijama, a naročito od njemačkih dužnosnika stižu obeshrabrujuće izjave, pa čak i vrlo oštre kritike na račun grčke vlade.

Žestok napad njemačkog ministra financija na grčku vlast

Agencija Reuters izvijestila je o najnovijem napadu njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea na grčku vladu. Ciprasa i ekipu kritizirao je da nisu učinili ništa te da se situacija u Grčkoj dramatično pogoršala njihovim dolaskom na vlast. 'Ova vlada nije učinila ništa otkad je došla na vlast', rekao je Schaeuble u svom govoru u donjem domu njemačkog parlamenta.

'Samo obrću mjere. Odbili su ranije dogovorene obveze. Unedogled pregovaraju. Ne znamo hoće li grčka vlada uopće provesti ili neće referendum u nedjelju te jesu li za ili protiv. Ne možete uza svu pristojnost očekivati od nas da razgovaramo s njima u ovakvoj situaciji. Trebamo sačekati što će se događati u Grčkoj', poručio je njemački ministar financija. Neki strani mediji objavili su kako postoji mogućnost da se referendum uopće ne održi, no nitko takve informacije nije potvrdio, ali niti opovrgnuo.

'Učinit ćemo sve kako bismo zaštitili britansko gospodarstvo'

Britanski ministar financija George Osborne najavio je da će se Velika Britanija pripremiti za najgore kako bi se zaštitilo britansko gospodarstvo nakon što je Grčka nije uspjela vratiti 1,6 milijardi eura MMF-u, izvijestio je Sky News.

'Britanski je stav prema razvoju krize jasan: nadamo se najboljem, ali se i pripremamo za najgore. Spremni smo učiniti sve što je potrebno kako bismo zaštitili našu ekonomsku sigurnost u ovom nesigurnom vremenu', poručio je.

Osborne je dodao kako je grčka nemogućnost vraćanja duga MMF-u samo produbila krizu.