izvan kontrole

Grčka suočena s dosad najvećim požarom u EU-u, u pomoć poslana polovica europske flote

29.08.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Grčka je suočena s "najvećim dosad zabilježenim požarom na području Europske unije", rekao je u utorak glasnogovornik Europske komisije, istaknuvši da 27 članica EU-a trenutačno mobilizira gotovo polovinu zajedničkih zračnih europskih snaga kako bi joj pomoglo

U pomoć Grčkoj poslano je jedanaest zrakoplova i jedan helikopter iz europske flote. Vatrena stihija zahvatila je Nacionalni park Dadiju na sjeveroistoku zemlje. Onamo je poslano i 407 vatrogasaca, rekao je glasnogovornik EK-a Balazs Ujvari.

Grčka je u kolovozu drugi put ovog ljeta aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, a EU joj je rasporedio 11 vatrogasnih zrakoplova sustava rescEU iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske i s Cipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Cipra, Češke, Francuske, Rumunjske, Slovačke i Srbije.

Hrvatska je prošli tjedan poslala kanader Grčkoj. Hrvatska je sustavu rescEU stavila na raspolaganje dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u ovoj sezoni šumskih požara. Grčki se vatrogasci već jedanaesti dan bore s požarom koji hara nacionalnim parkom, a poznat je kao stanište brojnih rijetkih ptica grabljivica.

  • +15
Požar u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: DAMIANIDIS LEFTERIS

Vatra, koja se proteže frontom od gotovo deset kilometara, "još uvijek je izvan kontrole", rekao je jedan od vatrogasnih glasnogovornika AFP-u. Grčku su ovog ljeta poharali brojni požari, a vlasti ih pripisuju klimatskim promjenama.

EU raspolaže flotom od 24 zrakoplova i četiri helikoptera. Oformile su je države članice za gašenje požara u zemljama Unije i u susjednim zemljama. Europska unija radi na stvaranju autonomne zračne flote koji sama financira, a čini je 12 zrakoplova koji će biti u potpunosti operativni do 2030. s obzirom na to da su, kako je istaknuo Ujvari, "požari sve razorniji”.