turizam stagnira

Grčka spremna prijevremeno krenuti s covid-putovnicama kako bi spasila sezonu

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2021 14:47
  • Objavljeno 28.05.2021 u 14:47
tportal

Izvor: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia / Autor: N. N.

Kako bi privukla turiste i spriječila da i drugu sezonu za redom turistički sektor stagnira, Grčka je spremna koristiti covid-putovnice prije nego ih EU 1. srpnja službeno pusti u promet.

Prošli tjedan Vijeće Europe i Europski parlament usuglasili su se oko korištenja covid-putovnica, odnosno digitalnih zelenih potvrda, te se očekuje da će Europski parlament na plenarnoj sjednici u drugom tjednu lipnja usvojiti zakon o njihovu korištenju što bi trebalo započeti 1. srpnja.

Više od deset zemalja EU-a, uključujući Francusku i Španjolsku, složile su se da će testirati sustav covid-putovnica prije njegova pokretanja.

Grčka je među prvima zagovarala korištenje covid-putovnica, kako bi smanjila ograničenja putovanja i kako bi turistički sektor konačno oživio i pomogao izvlačenju zemlje iz krize.

“Grčka je spremna započeti s korištenjem digitalnih certifikata i prije 1. srpnja”, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis na predstavljanju covid-putovnica u petak, te je pozvao države članice da poštuju rokove i tako olakšaju putovanja tijekom nadolazeće ljetne sezone.

Covid-putovnica bit će u formi QR koda, na pametnom telefonu ili na papiru, pomoću kojega će službe vrlo jednostavno moći utvrditi status osobe. Covid-putovnica služit će kao dokaz da je osoba ili cijepljena, ili ima negativan rezultat nedavnog testiranja ili pak ima prirodni imunitet nakon oporavka od covida-19.

“Veoma je jednostavno. U suštini, to su sve one informacije koje država treba da bi primila putnika bez nametanja dodatnih ograničenja”, rekao je Mitsotakis.

Grčka na turizmu bazira petinu svoga gospodarstva. U 2020. godini imala je samo sedam milijuna turista i četiri milijarde eura prihoda od turizma, u odnosu na rekordnih 33 milijuna posjetitelja i 18 milijardi eura prihoda u 2019. Ove godine očekuje se da će broj dolazaka doseći 50 posto brojki iz 2019.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!