ZBOG NEZADOVOLJSTVA

Grčka nakratko paralizirana prometnim štrajkom

25.11.2010 u 16:20

Bionic
Reading

U javnom gradskom prijevozu u Ateni u četvrtak je organiziran štrajk zbog nezadovoljstva najavljenim poništenjem kolektivnih ugovora, dan nakon zahtjeva EU-a i MMF-a za provedbu reforma grčkoga radnog zakonodavstva

Sindikati u privatnom i javnom sektoru, koji su u četvrtak popodne predvidjeli prosvjedni skup, pozvali su na opći štrajk u cijeloj zemlji 15. prosinca, nekoliko dana prije predstavljanja proračuna za 2011. u parlamentu koji obuhvaća nove mjere štednje.

U četvrtak je rad prekinut na četiri sata - izvan vremena najveće prometne gužve - u javnom prijevozu (autobus, podzemna željeznica, tramvaj, prigradski vlak i trolejbus) u Ateni.

Pod sloganom 'Ne poništavanju strukovnih ugovora' GSEE, najveći sindikat u privatnom sektoru, upozorava na 'neprihvatljive mjere' koje trebaju 'dati prioritet ugovorima poslodavaca o kolektivnim strukovnim ugovorima'.

Kako piše dnevni list Kathimerini, vlada će idući mjesec predložiti nacrt zakona koji će tvrtkama omogućiti da, u slučaju financijskih teškoća, zaobiđu strukovne ugovore koji štite prava radnika u Grčkoj.

Po istom izvoru, u uvjetima koje još treba utvrditi, tvrtkama treba omogućiti da snize plaće, ali ne ispod najniže razine (740 eura u Grčkoj).

Čelnici Europske unije (EU), Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB), koji nadziru program oporavka grčkih javnih financija, zatražili su u utorak od vlade nove mjere štednje koje obuhvaćaju smanjenje javnog sektora, ubrzavanje privatizacije i 'fleksibilnije' radno tržište.

Dana 22. prosinca parlament treba prihvatiti prijedlog proračuna za 2011. koji predviđa ukupnu uštedu od 14 milijarda eura.

Nakon smanjenja dužnosničkih plaća ministar financija najavio je novo stezanje remena u javnom sektoru, pri čemu se za četiri od pet dužnosnika koji odlaze u mirovinu neće zapošljavati novi ljudi.