TEŠKA OPTUŽBA

Grčka: Dvoje iseljenika ubijeno u sukobu kod prve crte sukoba u istočnoj Ukrajini

14.02.2022 u 16:46

Bionic
Reading

Grčko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je ubijeno dvoje grčkih iseljenika, a još dvoje je teško ozlijeđeno u incidentu u kojem su sudjelovali ukrajinski vojnici na istoku zemlje u blizini prve crte sukoba s proruskim separatističkim snagama

Grčka je ranije preporučila svojim državljanima da ne putuju u Ukrajinu i pozvala sve Grke da "odmah" napuste tu zemlju jer se strahuje da bi Rusija, koja je nagomilala vojnike blizu granica s Ukrajinom, uskoro mogla napasti.

Moskva poriče invaziju i optužuje Zapad za histeriju, ali je jasno dala do znanja da približavanje Ukrajine Zapadu, posebice NATO-u, vidi kao prijetnju i traži niz sigurnosnih jamstava.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su tri ukrajinska vojnika "odgovorna" za smrt i ranjavanje četvorice Grka u selu Hranitne blizu "linije dodira" s proruskim separatističkim snagama, koje su zauzele istok Ukrajine 2014.

Navode da je do sukoba došlo nakon što su se Grci i ukrajinski vojnici posvađali zbog "beznačajnog razloga".

Nije navedeno što su Grci radili na tom području, ali dužnosnik grčkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da incident nema nikakve veze s tekućim sukobom u regiji.

  • +4
Rusko-ukrajinska vojna vježba Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Ukrajinske vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar.

U priopćenju ministarstva se dodaje kako je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias pokušao razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom o tom incidentu i naglasio da grčku zajednicu u Ukrajini treba zaštititi. U bivšoj sovjetskoj republici živi nekoliko tisuća Grka.