DOBRA ODLUKA ILI?

Grci odgodili izbore da bi premijer mogao provesti reforme za spas

27.12.2011 u 20:58

Bionic
Reading

Novi datum još nije odlučen, no iz grčke vlade poručuju da će se parlamentarni izbori održati prije pravoslavnog Uskrsa, odnosno 15. travnja 2012. godine

Odgođeni su izbori u Grčkoj, neće se održati 19. veljače 2012. da bi premijer Lucas Papademos mogao provesti reforme u gospodarstvu, javlja Reuters.

Odluku o odgađanju izbora omogućila je konzervativna stranka Nova demokracija jer je odustala od inzistiranja da se ispoštuje ranije zakazani termin iz studenoga koji je uvjetno formiran kad je Papandreouov zamjenik preuzimao vlast.

Iako odgoda pogoduje provođenju potrebnih reformi i donošenju plana za podmirivanje vanjskog duga, s druge strane, odustajanje od predviđenog datuma zakompliciralo je napore da se oformi ugovor za spas eurozone vrijedan 130 milijardi eura koji uključuje razmjenu obveznica s vjerovnicima iz privatnog sektora. U međuvremenu, grčka vlada vodi pregovore i s bankama da omogući mjere kojima bi ukupni grčki dug smanjila za dodatnih 100 milijardi eura.

Novi datum još nije odlučen, no iz grčke vlade poručuju da će se parlamentarni izbori održati prije pravoslavnog Uskrsa, odnosno 15. travnja 2012. godine.