KOLEKTIVNA ETIKETA

Grci brendirali proizvode iz regije Makedonija kao 'Macedonia the GReat', u Skoplju su malo ljuti

21.11.2019 u 21:28

Bionic
Reading

Nakon što je Grčka prošlog tjedna na marginama Solunskog samita predstavila novi logo za sve proizvode nastale u regiji Makedonija, sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da se takva inicijativa ne protivi odredbama Prespanskog sporazuma, ali da brendiranje proizvoda tek treba riješiti pomoću međunarodnih stručnjaka

'Svatko ima pravo postavljati svoje slogane i jasno je da ono nije protivno Prespanskom ugovoru, ali trajna zakonska rješenja tek treba uspostaviti. Samo zajedničkim rješavanjem takvih pitanja možemo graditi budućnost', izjavio je Zaev, upitan za komentar predstavljenog slogana.

Grčko udruženje izvoznika je, naime, prošlog tjedna u Solunu u nazočnosti grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa predstavilo novi kolektivni zaštitni znak za grčke proizvode iz grčke regije Makedonija, koji glasi Macedonia the Great. Pritom su slova GR, koja ukazuju na Grčku, otisnuta velikim početnim slovima, baš kao i slovo M, koje je predstavljeno kao stilizirani znak u bojama grčke zastave.

Nakon prezentacije grčki premijer kazao je da će nova kolektivna etiketa odsad pratiti makedonske proizvode i usluge širom svijeta, a što je razbjesnilo dio sjevernomakedonske javnosti.

Micotakis je napomenuo da će novi logotip, koji upućuje ​​na slavnu prošlost Grčke, otvoriti put svjetlijoj budućnosti i biti registriran u Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) radi plasiranja makedonskih proizvoda i usluga širom svijeta.

Prespanski sporazum, međunarodni sporazum tada Republike Makedonije i Grčke o službenom preimenovanju nekadašnje republike bivše Jugoslavije u Republiku Sjevernu Makedoniju, potpisan je i ratificiran pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda na Prespanskom jezeru u lipnju 2018. godine.

Izvor: Društvene mreže

Sporazumom je razriješen spor oko imenovanja neovisne makedonske države, prisutan još od početaka njezine neovisnosti, kojoj je Grčka osporavala pravo na makedonsko ime smatrajući da ono pripada njezinom povijesno-civilizacijskom nasljeđu, osobito stoga što se najveća grčka pokrajina zove upravo Makedonija.

Uz UN, ratifikaciju sporazuma poduprli su Europska unija i NATO, dok je Rusija jedina država koja se javno izjasnila protiv sporazuma. Protiv potpisivanja sporazuma prosvjedovali su pobornici najjače sjevernomakedonske oporbene stranke VMRO-DPMNE, čiji su zastupnici bojkotirali ratifikaciju u sjevernomakedonskom parlamentu Sobranju, a nazvali su ga genocidnim. Uz tu stranku, sporazum je bojkotirao sjevernomakedonski predsjednik Đorge Ivanov, a protiv dogovora prosvjedovali su i grčki komunisti.

Pet dana nakon ratifikacije sporazuma u grčkom parlamentu u siječnju ove godine Atena je povukla blokadu sjevernomakedonskog pristupa euroatlantskim integracijama. Kosovski predsjednik Hashim Thaci izrazio je nadu u donošenje sličnog rješenja o pitanju spora Kosova i Srbije, dok je tadašnja britanska premijerka Theresa May ocijenila sporazum kao povijesni doseg. Potpisivanje Prespanskog sporazuma pozdravile su i susjedne zemlje, a s druge strane bivši makedonski premijer Nikola Gruevski prozvao je svog nasljednika Zorana Zaeva zbog izdaje državnih interesa.