AFERA DNEVNICE

Grbin: Plenković se ponio kao istražitelj, sudac i tiranin

07.03.2017 u 12:24

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje press-konferencije premijera Andreja Plenkovića i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, na najnoviju situaciju u aferi dnevnice osvrnuli su se SDP-ovci. Prethodno su se javnosti, prema najavi, trebali obratiti i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Arsen Bauk i glavni državni odvjetnik, no Cvitan se nije pojavio

Jučerašnja tiskovna konferencija na kojoj je glavni državni odvjetnik, poručili su SDP-ovci na press-konferenciji, suflirao premijeru Plenkoviću bila je vrla neuobičajena.

Premijer Plenković, kazao je SDP-ov Peđa Grbin, jučer je dva puta prekršio Ustav. 'Prvi put kada je nedopustivo, protuustavno utjecao na rad pravosuđa, a drugi put kada je povrijedio ustavnu vrednotu demokratskog višestranačkog sustava i kada je od oporbe zatražio da šute', poručio je Grbin.

Cvitana je, dodao je SDP-ovac, premijer Plenković doveo u neugodnu, ali i neodrživu situaciju jer ga je doveo da mu 'suflira na press-konferenciji u situaciji kada ne da se press konferencija nije smjela dogoditi, ali i u situaciji kada bi se premijer trebao pokriti ušima i šutjeti.'

'Predsjednik Vlade jučer je pokazao da se ponio kao istražitelj, da se ponio kao sudac, ali i da se ponio kao jedan tiranin koji si dopušta nalagati DORH-u provođenje radnji', poručio je Grbin.

SDP-ovci su premijeru postavili nekoliko pitanja. 'Kada je naložio istragu putnih naloga u Vladi RH? Kojim dokumentom i kojeg datuma? Želimo znati da li je točno da se predsjednik Vlade na to odlučio samoinicijativno ili je na to bio ponukan podnošenjem određenih kaznenih prijava i upitima koji su došli od strane medije? Želimo da nam predsjednik Vlade dostavi dokument iz kojeg proizlazi da je bilo daljnjih nepravilnosti u putnim  nalazima. Želimo jasan odgovor kada se obratio glavnom državnom odvjetniku, na koji način i što mu je poručio', kazao je Grbin.

Ranije je bila najavljena i press-konferencija predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe Arsena Bauka i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Iako je Bauk glavnog državnog odvjetnika službeno pozvao na konferenciju, Cvitan se ispričao.

'Kako su istraga u pogledu gospodina Sauche i izvidi vezano uz nova saznanja u tijeku, osobito uzme li se u obzir to da istraga nije javna, o tome ne mogu javno govoriti. Ako Odbor za pravosuđe treba dodatna objašnjenja, stojim na raspolaganju', pročitao je Bauk Cvitanovu ispriku.

Stoga je za sutra sazvao i zatvorenu sjednicu Odbora za pravosuđe, na koju je Cvitan potvrdio svoj dolazak.

SDP-ovci, upitani je li jučerašnja konferencija u Vladi možda i temelj za Cvitanovu ostavku, poručili su kako će o svemu čuti informacije sutra na sjednici Odbora za pravosuđe.

Upitani je li jedan od razloga za jučerašnju presicu u Vladi mogla biti i činjenica da još u Saboru nisu izglasana izvješća DORH-a za 2015. i 2016., Grbin je kazao: 'Ne bih se u to upuštao. Sutra imamo zatvorenu sjednicu koja će se ticati upravo postupanja rada DORH-a, odnosno potencijalnih utjecaja na njegov rad. Premijer se jučer postavio iznad drugih tijela vlasti. Ustav i trodioba vlasti su jasni i svatko ih mora poštovati, a najprije političari. Kako će nakon jučerašnje presice premijer doći u DORH dati iskaz? Sam se javiti, dobiti poziv? Kako će dobiti poziv kad je jučer postavio glavnog državnog odvjetnika da mu suflira i pomaže u kontroli štete.'