rekonstrukcija vlade

Grbin: Nevažno je, Bačić, Paladina, Erlić, Tramišak, jedino što ćemo govoriti je da je ovaj nosio crne torbe, a ovog drugog već istražuju tijela EU

12.01.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je, komentirajući mini rekonstrukciju Vlade, ustvrdio da je premijer Plenković kočničar svega što se u Hrvatskoj treba promijeniti na bolje i da zaustavlja sve reforme te da su mu poslušnost i lojalnost jedini kriteriji pri izboru ministara

„Sada je potpuno jasno da je kočničar svega onoga što se u Hrvatskoj treba promijeniti na bolje jedino i isključivo Andrej Plenković, to je rečeno crno na bijelo. On zaustavlja sve, kao što je svojedobno, prije dvije godine, zaustavio i zdravstvenu reformu pa do dana današnjeg nije ništa napravljeno”, ustvrdio je Grbin u izjavi novinarima u Saboru.

To je, kaže, cirkus Vlade koja ne zna što bi napravila kako bi pomogla svojim ljudima.

"Potpuno je svejedno je li Bačić ili Paladina, Erlić ili Tramišak ako nemamo apsolutno nikakve politike kako bismo pomogli ljudima koji i dalje žive u kontejnerima i kako bismo osigurali da se povlači više sredstava iz fondova EU za dizanje standarda hrvatskih građana", rekao je. Dodao je da od Plenkovića, koji je odgovoran za sve što se događa u ovoj Vladi, nije čuo nijednu riječ o tome, ali je čuo od njegovih, sada već bivših ministara da ništa nisu mogli sami poduzeti jer za to nemaju odriješene ruke.

Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nevažno je - Bačić, Paladina, Erlić, Tramišak - jer jedino što ćemo govoriti je da je ovaj nosio crne torbe, a da ovog drugog već istražuju tijela EU i Hrvatske, i to dok još nije ni zasjeo u ministarsku fotelju. To je realnost HDZ-ove Vlade koja hrvatskim građanima neće donijeti apsolutno ništa dobro, smatra Grbin.

Na upit hoće li Bačićeva stranačka 'težina', autoritet i iskustvo dinamizirati obnovu, Grbin je odgovorio da je Bačić već jednom bio ministar, kada nije trebalo provoditi obnovu i "ničega pozitivnog iz njegovog mandata se ne sjećamo". Sada, dodao je, dolazi u puno teže okolnosti, a jedan je od onih koji u Saboru kontinuirano glasao protiv svih prijedloga za ubrzanje obnove koje smo upućivali.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

„Andrej Plenković je taj koji je imenovao i Paladinu i Horvata i Štromara i Kuščevića i predložio svih 22 ministra koji su otišli iz Vlade, a rezultati – nula. Po povlačenju iz europskih fondova smo zadnju u Europi, a Erlić je bio državni tajnik u tom ministarstvu i čitamo u medijima da se protiv njega već sada provode neke istražne radnje. Bitno je jedino da su ljudi Plenkoviću potpuno lojalni, a jesu li sposobni ili korumpirani, njegovi radari to ne primjećuju”, istaknuo je.

Kazao je da je 'definicija gluposti raditi cijelo vrijeme jednu te istu stvar, a očekivati različite rezultate'. Od kada je Plenković premijer 22 ministara, a samo u ovom mandatu sedam, više nego što je kuća na Baniji obnovljeno, a rezultata nema i zašto sada očekivati da bi rezultati došli, zapitao je Grbin.

U cijelom ovom cirkusu oko zamjene Paladine i Tramišak ni od koga iz HDZ-a nismo čuli što će napraviti da se obnova ubrza, a Plenković nije imao hrabrosti otići na Baniju i reći ljudima što će napraviti da im osigura dostojanstven život i da se i sljedeće godine ne smrzavaju na zimi, a kuhaju ljeti.

Iz Paladinih i riječi Tramišakove jasno da je da ministri u ovoj Vladi nisu slobodni u odlučivanju nego odluke donosi Plenković. On je odgovor za loše stvari koje se događaju, poručio je šef SDP-a.

Ocijenio je i da nikome nije jasno zašto je smijenjena Tramišak nego da je očito da je jedini razlog za to pitanje lojalnosti, jer, kaže, vidimo u slučaju Bačića i Erlića da crne torbe i istrage nisu sporne. Traži se poslušnost i lojalnost i osobe koje će pristati da imaju zavezane ruke, da ne traže i ne rade ništa, da sjede u ministarskoj fotelji, kako bi imali recku u biografiji ili tu poziciju iskoristili da se dodatno obogate pa da i oni sutra završe kao Horvat, Žalac, Tolušić, Kuščević i brojni drugi, zaključio je Grbin.