alkohol u krvi

Grbin o prometnoj nesreći: Ovo je bahatluk i ponašanje koje na spada u kategoriju 'može se dogoditi svakome'

14.11.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Neslužbene informacije portala Telegram da je Mario Banožić u trenutku prometne nesreće imao 0,21 promil alkohola u krvi oporba je u utorak dočekala uz ocjenu da je ponašanje sada već bivšeg ministra obrane bahatluk i da ne spada u kategoriju 'može se dogoditi svakome'

„Jučer su postale javno dostupne informacije da je ministar 'malo' ružio, nakon toga malo spavao i nakon toga, de facto, 'iz cuge', mamuran krenuo u lov. Ovo je bahatluk i ponašanje koje na spada u kategoriju 'može se dogoditi svakome'. Ne, ne može se dogoditi svakome. Velika većina ljudi i vozača u ovoj zemlji se ne ponaša na taj način”, ocijenio je Peđa Grbin (SDP).

Veći je problem, upozorio je, što ovakve informacije saznajemo iz kuloara i od neimenovanih izvora, kada je riječ o prisustvu alkohola u krvi.

S obzirom na to koliko je teška nesreća bila i da je u njoj sudjelovao visoki državni dužnosnik, radi se o stvarima o kojima smo morali saznati službeno, bilo od Vlade, bilo od nadležne policijske uprave. To smo morali saznati službeno, a ne da vi radite posao za koji ćete možda od nove godine morati odgovarati, kazao je Grbin novinarima.

Marija Selak Raspudić (Most) smatra da s obzirom na ono što struka navodi i s obzirom na važeća pravila u Republici Hrvatskoj, to za njega ne bi trebalo predstavljati otegotnu okolnost.

„Može mu predstavljati otegotnu okolnost na razini javne reputacije koja je izrazito važna za svakog političara, međutim, on je smijenjen s funkcije i pitanje hoće li se i na koji način nastaviti baviti politikom”, kazala je.

Sandra Benčić (Možemo!) podsjeća da je još jučer rekla da joj nije jasno da je policija već kvalificirala kazneno djelo kao kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama iz nehaja ako nije imala nalaz alkotestiranja.

Svima je bilo jasno, ustvrdila je, da je alkotest trebao biti napravljen već po primitku u bolnicu i jako bi bilo čudno da nije jer je to standardna procedura.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

„Ostaje kao pitanje jesu li premijer i svi članovi Vlade znali za taj nalaz i jesu li lagali javnosti ili ne jer situacija da je bilo alkohola u krvi ipak mijenja cjelokupnu situaciju, a moguće i kvalifikaciju kaznenog djela”, upozorava Benčić.

Davor Nađi (Fokus) se nada, kada je u pitanju alkotest, da će sve institucije ažurno i brzo odraditi svoj posao kako treba tako da se ne poljulja povjerenje javnosti u institucije više nego što već jest.