ŠKAKLJIVI DETALJI

Grbin i Bauk rekorderi u korištenju i manevriranju kroz sve raspoložive povlastice političara

16.02.2022 u 09:52

Bionic
Reading

SDP-ovi saborski zastupnici Arsen Bauk i Peđa Grbin, prema svemu sudeći, rekorderi su u korištenju i manevriranju kroz sve raspoložive povlastice političara, piše u srijedu Jutarnji list

Iako obojica više od 10 godina žive u Zagrebu, s njima žive i njihove obitelji, partnerice su im zaposlene u Zagrebu te su tu dobili djecu, nikad nisu promijenili prebivalište pa je Bauk tako i dalje prijavljen na Braču, a Grbin u Puli.

Obojici Sabor plaća najamninu za stan u Zagrebu, obojica redovito koriste desetke tisuća kuna naknade za putne troškove kad idu na Brač ili u Pulu, a Grbin je do prije mjesec dana koristio i naknadu za odvojeni život koje se sada odrekao kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu!

SDP- ovcu Arsenu Bauku u petnaest godina dužnosničkih funkcija sjelo je na račun oko pet i pol milijuna kuna, a 40 posto svojih prihoda, milijun i 627 tisuća kuna i 82.919 eura iznosi ušteđevina u banci. Štednja u eurima tek je neznatno veća od iznosa koji je iz proračuna potrošen za Baukovo stanovanje.

Unatoč tome što mu je supruga Zagrepčanka, što je s njome u dugoj vezi, što im se rodilo dijete prije dvije godine i što se prebivalište po zakonu smatra "mjestom u Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese, kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi", Bauk to negira i tvrdi da je u Zagrebu o državnom trošku samo privremeno.

Bauk, doduše, ne prima naknadu za odvojeni život u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Zašto? "Jer nisam ni od koga odvojen, pobogu! Ta naknada je uvedena da bi se ljudima podmirili povećani troškovi života na dva mjesta. A ja sam svoj život trenutno uredio tako da tih povećanih troškova nemam pa mi je glupo da za to dobivam dodatnu naknadu", kaže Bauk.

  • +9
SDP predlaže inflatorni dodatak za umirovljenike Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

No, njegovom šefu Peđi Grbinu koji je u sličnoj situaciji - godinama živi u Zagrebu, a porezni obveznici mu plaćaju stan i troškove puta u rodnu Pulu, to nije glupo.

S obzirom na to da s obitelji živi u Zagrebu, Grbina su pitali od koga je odvojen. "Kad već pišete o toj temi, onda biste morali znati da je Sabor donio odluku da se ta naknada isplaćuje zastupnicima koji su došli iz drugih gradova kao naknada za život na dva mjesta", odgovorio je i priznao: "Da bismo mogli upisati dijete u vrtić, zatražio sam u Saboru da mi je ukinu i od 1. siječnja je više ne primam".

Na opasku da to demantira argument o naknadi za dva različita grada, Grbin će dodati da je tražio da je ukinu i da ne bi morao odgovarati na ovakva novinarska pitanja, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.