nekretnina iz oglasnika

Viceguverner Šubić potvrdio da je kupio vilu za 230 eura po kvadratu, ali tvrdi da nema sukoba interesa

15.02.2022 u 23:49

Bionic
Reading

Viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Roman Šubić u utorak je potvrdio pisanje medija o kupnji kuće po cijeni ispod tržišne, ali je istaknuo kako je informacija o prodaji potraživanja bila javno dostupna te da u kupoprodaji nema nezakonitih postupaka ili sukoba interesa

Index je, na temelju ugovora koji je dobio u posjed, objavio da je Šubić krajem prošle godine od agencije za naplatu potraživanja APS Delta A.S. kupio vilu u Gornjem Stenjevcu za nešto manje od 1,9 milijuna kuna. Ujedno navodi kako Šubić nije htio otkriti cijenu po kojoj je (cesijom) kupio nekretninu, a u imovinskoj kartici ju je procijenio na 3,05 milijuna kuna. Index navodi da je vilu, koja ima ukupno 1077 kvadrata, viceguverner kupio po cijeni od oko 230 eura po kvadratu, što je daleko ispod tržišne cijene.

HNB: Šubić ne raspolaže podacima o mogućoj prodaji kreditnih obaveza

HNB na upit Hine o mogućem postojanju sukoba interesa odgovara kako Šubić nije ovlašten za potpisivanje mišljenja HNB-a o tome je li namjeravana prodaja plasmana neke kreditne institucije u skladu s odredbama važećih propisa kojima je regulirana kupoprodaja plasmana kreditnih institucija, pa tako nije potpisao ni mišljenje o kupoprodaji koja je predmet interesa medija.

Nadalje, HNB navodi kako poslovi Ureda za sanaciju kreditnih institucija, koji su odgovornost Šubića, nemaju dodirnih točaka s aktivnostima u pogledu kupoprodaje plasmana između kreditnih institucija i agencija za naplatu potraživanja, odnosno Šubić ne raspolaže podacima o pojedinačnim kreditnim obvezama potrošača niti o njihovoj mogućoj prodaji.

"K tome, viceguverner Šubić je do informacije o prodaji potraživanja došao u veljači 2021. godine putem internetskog oglasnika za prodaju nekretnina te putem javne dražbe Općinskog građanskog suda, dakle predmetna informacija bila je javno dostupna svim zainteresiranim građanima", ističu u HNB-u.

Šubić: Cijena je ispravna, na nju su utjecali neuspjeli postupci prodaje nekretnine

Šubić pak na upit Hine priznaje kako je podatak o kupoprodajnoj cijeni nekretnine ispravan i odgovara ukupnoj površini od 1077 metra kvadratna, što uključuje kuću s okućnicom, kako je upisano u imovinskoj kartici dostavljenoj Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Kao i HNB, navodi kako je informacija o prodaji potraživanja bila javno dostupna, čime je omogućeno svim zainteresiranima ravnopravno iskazivanje interesa za kupnju.

Šubić također ističe kako je ugovor o ustupu i prijenosu tražbine, odnosno sklapanje ugovora o kupoprodaji nekretnine realizirano u skladu s važećim propisima, "stoga u procesu kupoprodaje spomenute nekretnine ne može biti govora ni o nezakonitom postupku, niti o sukobu interesa".

Kao i HNB, navodi kako je do informacije o prodaji potraživanja došao u veljači 2021. godine putem javno dostupnog internetskog oglasnika za prodaju nekretnina te putem javne dražbe Općinskog građanskog suda.

Nakon dvaju neuspjelih postupaka prodaje nekretnine na javnoj dražbi po prodajnim cijenama definiranima zakonom, a što je utjecalo na njenu konačnu cijenu, govori Šubić, svoj interes za stjecanje predmetne nekretnine izrazio je u pismu namjere upućenom agenciji koja je prodavala potraživanje, a potom ga realizirao sklapanjem Ugovora o kupoprodaji nekretnine s prethodnim vlasnikom nekretnine.