RASPRAVA U SABORU

Grbin: Da je ovo stvarno copy-paste proračun, mi bismo ga podržali

15.03.2016 u 18:13

Bionic
Reading

Saborska je oporba tijekom poslijepodnevne rasprave o proračunu za tekuću godinu u utorak poručivala kako je radno neosjetljiv i da predstavlja demontažu socijalne države, 'oslikava karakter predlagača', uzima najugroženijima u društvu, a SDP-ova Ingrid Antičević Marinović otišla je toliko daleko da ga je čak nazvala antihrvatskim

'Proračun je radno neosjetljiv, bez vizije, ponajmanje reformski', poručila je Laburistica Nansi Tireli.

Takav proračun, kaže, govori o mentalnoj mapi Vlade i predstavlja demontažu socijalne države. Žao joj se što se o proračunu u javnosti nije raspravljalo i koji dan duže jer bi se, dodaje, možda uspjela naći sredstva i za druge stavke, kao što je to bio primjerice prijevoz srednjoškolaca.

Za nezavisnog zastupnika Stipu Petrinu predloženi je proračun tek copy-paste onog iz 2015. te, kaže, oslikava karakter onih koji ga predlažu. 'Nema dobrog proračuna koji je u minusu i ne zanima me kako će ga vlada uravnotežiti', rekao je Petrina.

Peđa Grbin
mu je uzvratio da nije riječ o copy-pasteu jer da je tomu tako, SDP bi ga podržao.

'Da je copy-paste, ne bi se događalo da se neke stavke 40 puta smanjuju', ustvrdio je Grbin navodeći za primjer pulsko sveučilište.

Petrinu je posebno zabrinulo i smanjivanje stavki za znanost te ukidanje subvencija otočanima.

'Udarate na otočane, branitelje, učenike, srednjoškolce i na siromašne! Možemo zaključiti da ovaj proračun ne da nije socijalan nego je antihrvatski', poručila je SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović vladajućima.

Komparić Devčić: Najviše se uzelo manjinama i osobama s invaliditetom

'Najviše se uzelo najugroženijima u društvu - manjinama i osobama s invaliditetom', zaključila je Ana Komparić Devčić (SDP). Zastupnici manjina nisu krili nezadovoljstvom zbog smanjenja proračunskog novca za njihov rad, a Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je kako su sredstva za rad njihovih institucija smanjena oko 75 posto.

Furio Radin (Klub nezavisnih zastupnika) ustvrdio je kako su nacionalne manjine kažnjene jer nisu u koaliciji s onima na vlasti. 'Ni 90-ih nismo podržavali vladajuće, ali smanjenja nisu bila tolika. Tuđmanova vlast je bila senzibilnija i nacionalne je manjine doživljavala kao vrijednosti koje treba poštovati', rekao je Radin. Priznao je i kako su manjinci upravo u pregovorima sa Vladom, no i dodao da odgovor još nije bio zadovoljavajući. 'Ako odgovor bude zadovoljavajući, proračun će dobiti potporu manjina, a ako ne, glas mu nećemo dati+, poručio je.

'Sve je počelo govorom 'kom se ne sviđa, neka ide', a sad se to pretočilo i u proračun', rekla je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Stevu Culeja (HDZ) Radinovo je izlaganje ponukalo na repliku te je poručio kako mu je žao što 'manjine pate u hrvatskom društvu'. 'Mi hrvatski narod imamo jednu majku Hrvatsku i dobijemo koliko dobijemo, a vi dobivate i od svojih država', rekao je Culej.

Nakon rasprave o proračunu po klubovima zastupnika, uslijedila je pojedinačna rasprava za koju je prijavljeno više od 50 zastupnika što je predsjednika Sabora Željka Reinera ponukalo da ustvrdi kako bi tim tempom 'mogli u Saboru i doručak dočekati'.