PRATILI NOVINARE I NADZIRALI BAJIĆA

Grbić naredio, Brkić sproveo, a policajci uništavali dokaze

21.12.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Policija je, suprotno nalogu USKOK-a i DORH-a da provjeri odakle u medije cure iskazi optuženih u aferi Fimi media i umjesto onih kojima su podaci bili dostupni, nedopušteno u akciji kodnog imena Juda obavljala telefonske izliste petero novinara. U jednom slučaju korištena je mjera praćenja, i to glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Pleše, a ono što je najzanimljivije - indirektno je vršen nadzor nad telefonskim kontaktima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Prisluškivanja u tim slučajevima nije bilo

Sve navedene informacije na konferenciji za medije iznio je Ranko Ostojić, ministar MUP-a.

Potvrdio je da su nedopušteno rađeni izlisti novinara Josipa Bohutinskog, Ivanke Tome (Večernji list), Dušana Miljuša (aktualnog glasnogovornika MUP-a, a u vrijeme nadzora novinara Jutarnjeg lista), Vanje Nezirović i Mladena Pleše (Jutarnji list).

U 2011. godini 42.000 izlista

U 2011. godini policija je obavila 42.000 izlista telefonskih poziva i touglavnom prepaid brojeva kojima se ne znaju vlasnici.

'Oni koji suskloniji počinjenju kaznenih djela češće koriste te kartice', kazao jeministar i podsjetio da su na Upravnom sudu donesene dvije presude premakojima će teleoperateri morati evidentirati sve vlasnike takvihbrojeva. Također je najavio da će do 15. siječnja radna skupina predložitiizmjenu zakona o policijskim ovlastima kako bi se kvalitetnim nadzoromizbjegle situacije koje su se sada dogodile.

'Izlisti za tri novinarke, Marinu Borovac, Ivanu Jakelić i Marijanu Zrinjski, nisu se mogli obaviti jer policija nije uspjela utvrditi koje telefone koriste', kazao je Ostojić.

Što se tiče nadziranja telefonskih komunikacija Mladena Bajića, on je prema Ostojićevim riječima vršen indirektno, na način da su se izlistavali pozivi jedne novinarke i tako se utvrđivala učestalost komunikacije s glavnim državnim odvjetnikom.

'Riječ je o nečemu što je neprihvatljivo', rekao je Ostojić.

Iako su USKOK i DORH izdali naloge da policija utvrdi, od onih kojima su dokumenti dostupni, gdje curi, tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić stvar je okrenuo u suprotnom smjeru i naložio da se 'pročešljaju' novinari, a onaj koji ih je sprovodio po njegovu naređenju bio je Milijan Brkićtadašnji zamjenik ravnatelja policije, a današnja desna ruka Tomislava Karamarka.

'Ne znam je li Karamarko bio upoznat sa svim', naglasio je Ostojić i dodao da je u cijeloj aferi bilo i uništavanja dokumenata.

Riječ je o analizi prikupljenih podataka koje je policija ipak uspjela rekonstruirati iz informatičkog sustava MUP-a. Policajac koji je vidio sporni dokument na ispitivanju priznao je da ga je uništio i protiv njega, kao i svih koji su sudjelovali u cijeloj priči, slijedi utvrđivanje odgovornosti.

Ministar je potvrdio da su informacije iz uništenog dokumenta identične onima koje je u jednom televizijskom nastupu koristio bivši premijer Ivo Sanader.

'Ne mogu reći je li taj dokument proslijeđen Sanaderu, ali policija u tome trenutku nije imala taj dokument, dok su podaci iz njega bili dostupni bivšem premijeru', kazao je Ostojić.

Upitan je li utvrđeno da je policija počinila kakvo kazneno djelo, ministar je odgovorio kako će 'zajedno s Bajićem utvrditi sve okolnosti i vidjeti je li bilo kakvog počinjenja kaznenog djela'.