SPALJENO POLA TONE DROGE

Grbić: Moguća uhićenja zbog namještanja utakmica

23.11.2009 u 15:01

Bionic
Reading

U tvornici Našicecement d.d. danas je spaljeno oko 500 kilograma opojnih droga oduzetih tijekom provođenja policijskih akcija u posljednje četiri godine. U pećima ove tvornice spaljena je droga oduzeta tijekom 1278 policijskih akcija, a riječ je o pretežito manjim zapljenama droga, koje su policijski službenici obavili u razdoblju od 2005. do 2009. godine

Spaljivanju su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Đurđa Adlešič, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić te predstojnik vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Dubravko Klarić.

Namještanje utakmica

Zamoljen da komentira istragu o navodnom lažiranju nogometnih utakmica, koja se djelomičnoodnosi i na utakmice Hrvatske nogometne lige (HNL) Grbić je rekao da Ravnateljstvo kontaktira s njemačkom policijom, jer su,među 44 osobe uhićene u Njemačkoj i dvije hrvatskog podrijetla, te sudobili zamolbu da njemačku policiju izvijeste imaju li ti osumnjičenicikriminalnu prošlost te posjeduju li u RH nekretnine ili bankovneračune. 'Očekujem da ćemo, danas ili sutra, dobiti potpunu informaciju o mogućemnamještanju nogometnih utakmica u Hrvatskoj, ali u ovome trenutku jošnemamo takav dokument', kaže Grbić. Na upit jesu li mogućauhićenja u RH odgovorio je da će se "doći i do toga, ako za tobudu postojale zakonske osnove".

Istaknuvši kako se vrijednost droge, koja se danas uništava procjenjuje na više od 2,5 milijuna kuna Adlešič je upozorila kako se dobna granica, u kojoj se mladi susreću s ovom vrstom ovisnosti kreće oko 14. godine, a najrizičnije razdoblje je između 14. i 16. godine.

Na Vladi je da, osim ovog represivnog dijela, za koji držimo da je uspješan, djeluje edukativno i preventivno, kako bi se proces mogao zaokružiti, kazala je Adlešič dodavši kako će akcije uništavanja ubuduće biti češće, jer će zakonske izmjene omogućiti uništavanje droga i prije donošenja sudske presude.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić najavio je kako će se strategija djelovanja protiv zloporabe opojnih droga ubuduće zasnivati na tome da se zadaća smanjenja ponude droga i ulična redukcija u potpunosti prepustiti lokalnim policijskim postajama, dok će težište rada policijskih uprava i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, biti borba protiv krijumčarenja droga te nositelja tih aktivnosti i njihovih kriminalnih organizacija.

Izvijestio je kako je većina zaplijenjene marihuane uzgojena u Albaniji, te se preko Hrvatske krijumčari u zemlje Europske unije, a posljednjih se godina bilježi porast krijumčarenja sintetičkih droga, posebice kokaina, i to cestovnim pravcima, od zapada prema istoku.

Na upit novinara je li zaprimio pismo Sindikata strojovođa Hrvatske u kome su, kako tvrde sindikalni čelnici upozoravali policiju na slučajeve diverzija na vlakovima, Grbić je odgovorio kako do sada nije dobio to pismo, ali da je "neugodno iznenađen izjavama pojedinih sindikalnih čelnika". Ocijenio je kako je, u ovome trenutku, prehrabro i presmiono govoriti o sabotaži ili terorističkom činu, jer je očevid o posljednjoj željezničkoj nesreći u završnoj fazi i tek se nakon vještačenja cjelokupnog kočionog sustava može govoriti o njenim uzrocima.

Zamoljen da komentira tvrdnje strojovođe iz ove nesreće o neprimjerenom ispitivanju policijskih službenika Grbić je ponovio kako je "neugodno iznenađen", ocijenivši da je "strojovođi dat prevelik prostor za manipulaciju, jer je zasigurno da je jedna od osoba koja je u ovome trenutku najsumnjivija".